the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community
  4. Germany
  5. Savioz Fabrizzi Architectes
  6. 2012
  7. Salles Communales / Savioz Fabrizzi Architectes

Salles Communales / Savioz Fabrizzi Architectes

  • 01:00 - 7 November, 2013
Salles Communales / Savioz Fabrizzi Architectes
© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

© Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher + 18

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

Text description provided by the architects. The village of saxon, situated on the rhône plain, lacked a meeting-place for the various events and celebrations that punctuate the year. The municipal authority chose the centre of the village as the site for a car park, community hall and public open space alongside the church.

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

The community rooms were constructed above the underground car park, which was built on the lower part of the site. Its position defines the space occupied by the first room on the lower level. From there, the building changes its shape, following the topography of the site until it reaches the village square at the highest part of the plot. The layout of this open space adds vitality to the village centre and provides it with a new venue for meetings and events. The setting of the church is enhanced, and the cafés benefit from having a small terrace area on the pedestrianised street.

Salles Communales / Savioz Fabrizzi Architectes, © Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

From the square, the building is unobtrusive, standing just one storey high to avoid obstructing the view towards the valley. The main entrance is here, with a reception area which can also be used for events planned to take place outside. As you approach, you see the full length of the building, which accommodates two multi-purpose rooms. A stone staircase runs along the façade, giving pedestrian access from the road below. Local stone can also be seen in the place st-félix, where raw blocks from the quarry are used as seats and for the fountain. The outdoor lighting was subcontracted to specialists whose expertise helped make this a lively and attractive community space.

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

The pale grey render of the façade and the zinc roof give way to colour inside the building, where all the components are coloured. The concrete walls and the stained beams, the polished concrete floors, the joinery, everything is coordinated to give the space a vibrant, fun atmosphere.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Salles Communales / Savioz Fabrizzi Architectes" 07 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/444308/scs-savioz-fabrizzi-architectes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.