the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Epb42
  6. 2005
  7. Vivienda en Playa Espiñeiro / Epb42

Vivienda en Playa Espiñeiro / Epb42

  • 01:00 - 3 November, 2013
Vivienda en Playa Espiñeiro / Epb42
Vivienda en Playa Espiñeiro / Epb42, © Luis Díaz
© Luis Díaz

© Luis Díaz © Luis Díaz © Luis Díaz © Luis Díaz + 20

  • Architects

  • Location

    A Coruña, Spain
  • Author

    Andres Soto | Epb42
  • Team

    Raquel Del Rio | Maria Paz Polo | Carmen Gonzalez
  • Builder

    Mocafeal S.L
  • Area

    419.5 sqm
  • Project Year

    2005
  • Photographs

© Luis Díaz
© Luis Díaz

Text description provided by the architects. The plot on which this new building is sited runs along a clear steeply sloping north-south axis. Its orientation and contour ensure that it receives plenty of sunlight and enjoys excellent views. Most of the buildings in the village are detached houses, with those from an earlier period showing clear signs of decay and abandonment: they were built in a style that corresponded to a rural way of life and their construction was conditioned and determined by the resources that could be obtained from farming the land, all this nowadays in full retreat in the face of more urban systems, economies and lifestyles.

© Luis Díaz
© Luis Díaz

The principal volume of the house follows the dominant lengthways direction on the plot (north-south), thereby liberating the maximum amount of space and opening the interior views from the site to the south and west, whilst at the same time filtering and moderating its permeability on the eastern side, which has a more urban façade designed to help to improve the environmental quality of the present street and defend the privacy of life inside the plot with regard to the existing buildings, which are sited on a higher level.

Elevation
Elevation

The house is set back from the edges of the plot, with a landscaped area between it and the road that helps to formalise the entrance area, thereby providing a continuous solution to the transition between public and private space with no need for a perimeter wall, fence or hedge along the whole of this side. Inside, the house is organised into two basic areas: The first consists of spaces of a public nature and destined for service porpuses. Located and the north end, open to the west and coinciding with the highest level of the terrain, it is linked with road access for vehicles. It contains the garage area, the multi-porpuse shed and storeroom and the service entrance of the kitchen.

© Luis Díaz
© Luis Díaz

The second, more private in nature, is located on a lower level and is open to the south and west, therefore receiving more sun and being oriented towards the best views it is protected by the volume of the house, which acts as a retaining element and has made it possible to correct the original contour of the plot with no extra expense. The bedrooms also give on to this side, with the garden and swimming pool located a bit lower down. The organisation of the house as a dwelling place follows the main north-south axis of the plot, and is stepped on two levels as a result of the natural slope of the ground.A transverse element finishes off the volume on the south side, shaping the two main external areas and minimising the need for earth moving.

Plan
Plan

View the complete gallery

About this office
Epb42
Office
Cite: "Vivienda en Playa Espiñeiro / Epb42" 03 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/444191/vivienda-en-playa-espineiro-epb42/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.