All
Projects
Products
Events
Competitions

ARENYS / Josep Miàs

ARENYS / Josep Miàs

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 11

Arenys de Munt, Spain
  • architects Authors of this architecture project Josep Miàs
  • Area Area of this architecture project
    1720.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2012
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. Previously, this health facility complex consisted in a main building, and two auxiliary buildings apart from the first. The proposal links both auxiliary pre-existing buildings maintaining its use as a workshop in the ground floor and adding rooms in the first floor. Thus, a single L-shaped geometry dialogues with the main building. Between both shapes a patio is defined as a relation space and the main outdoor space of the complex.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The functional programme defined by the owners consists mainly in the extension of the auxiliary pre-existing buildings through the coverage of the patio between them. A corridor is proposed as a system for the entrance and exit of the workshops and the room on the first level. It surrounds the central space of the courtyard. This corridor is a transition between the inner part of the workshops and the patio. The addition of rooms in the programme will allow concentrating the internal activities and the management of the main building, apart from giving the patients more spaces in the new building.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The proposal establishes a great difference between what is maintained and what is newly built. Therefore, the façades and the gable roofs of the old buildings are refurbished with the minimum interventions.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

On the other hand, the exterior T-shaped gallery which links both buildings has a very different tectonic appearance. It is supported by a metallic structure covered with multilayer panels. The new intervention is built with a dry process, with semi-industrial materials which build the corridor, a filter between the rooms and the exterior.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Arenys de Munt, Barcelona, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ARENYS / Josep Miàs" 31 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/443369/arenys-josep-mias/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.