the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community
  4. United Kingdom
  5. Duggan Morris Architects
  6. ORTUS, home of Maudsley Learning / Duggan Morris Architects

ORTUS, home of Maudsley Learning / Duggan Morris Architects

  • 01:00 - 30 October, 2013
ORTUS, home of Maudsley Learning / Duggan Morris Architects
ORTUS, home of Maudsley Learning / Duggan Morris Architects, © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse + 18

  • Construction manager

    Cavendish Berkeley
  • Structural engineer

    Elliott Wood Partnership
  • Environmental engineer

    Skelly and Couch
  • Cost consultants

    Measur
  • CDM coordinator

    Andrew Goddard Associates
  • More Specs Less Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Text description provided by the architects. ORTUS, home of Maudsley Learning is a 1,550sqm pavilion housing learning and event facilities, cafe and exhibition spaces. The central focus of this unique project, initially coined ‘Project Learning Potential’, is to create a totally immersive learning environment generating a series of interconnecting spaces to encourage intuitive learning activities either in groups or individually and also to create possibilities for digital learning via social media.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The building is now home to Maudsley Learning, a Community Interest Company which has been set up to run the building. It’s vision is to raise knowledge and awareness of mental health and wellbeing which it intends to achieve through the building, through the development of a virtual learning environment and the creation of learning events focusing on mental health and wellbeing across a broad audience. In response to locally evident contextual influences the building has been conceived as a free standing pavilion, regular in both plan and volume.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The building has a simple rectilinear form, with elevations composed to compliment the Georgian principles of proportion, scale, hierarchy and materiality. A 1200 mm vertical grid, of precast concrete fins, articulates the contrasting materials of brick and glass, whilst floor slabs are expressed in the same material ensuring the stagger of the floor plates is abundantly clear to even the casual passer-by. Terraces at ground, inset balconies above, and a large roof terrace further articulate the simplicity of the building, whilst creating positive connections between internal spaces and the abundant landscape which sits in and around the project.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Spatially, the building is planned as a series of flexible, sub-dividable spaces positioned around a central multifunctional tiered space, navigated by a grand ‘open’ staircase. The central space is key to controlling the environmental performance of the building, which is uniquely passive, by introducing abundant natural light from a glazed roof into the heart of the plan, feeding each floor plate. In turn automated glazed vents throughout the building envelope introduce cooling air as required at each level throughout day and night, feeding the central stack of the void.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Externally, the building is articulated through a regular pattern of brick panelling and full height windows, framed by an external expression of the concrete frame, with vertical and horizontal fins of pre-cast concrete.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Duggan Morris Architects
Office
Cite: "ORTUS, home of Maudsley Learning / Duggan Morris Architects" 30 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442707/ortus-home-of-maudsley-learning-duggan-morris-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.