All
Projects
Products
Events
Competitions

House WHV / [tp3] architekten

House WHV / [tp3] architekten

© Ulrich Kehrer © Ulrich Kehrer © Ulrich Kehrer © Ulrich Kehrer + 6

Sipbachzell, Austria
  • Architects: [tp3] architekten
  • Area Area of this architecture project Area: 150.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2012
  • Photographs photographs: Ulrich Kehrer
© Ulrich Kehrer
© Ulrich Kehrer

Text description provided by the architects. A fortunate coincidence provided us with the opportunity to add a directly adjacent building to a single-family home we had designed [a few years earlier]. The aim for our design was obvious. The new structure was to tie in meld and merge with the adjoining house to secure a unified street side façade, and yet to create an independent dwelling. From differing space programs grow different enclosed volumes, making apparent the most varied and personalized requirements. Thus developed - starting from the two garage blocks - the individual and independent structures of the living and dwelling areas. Here, one of the two buildings displays an excitingly agitated ‘roof landscape’, while the other one is designed as an elongated, decidedly rather simple structure.

© Ulrich Kehrer
© Ulrich Kehrer

While the facades facing the street display a highly reduced scheme of placement and arranging of the window openings, the two main structures – by the design of the inner court and the sheltered terrace, as well as by generous window openings - offer a delightful view towards the foothills of the Alps. The building gradually rising in a westerly direction encloses a  very intimate inner court. A terrace running the full width of the building is placed in front of the entire structure located in the East.  The ‘terrace landscape’ thus created is enclosed in its spaciousness,  as well as highlighted as in a picture frame. Yet by the generous open design of the respective ground plans  of the private and protected free areas, these blend and meld into the actual living and dwelling areas.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House WHV / [tp3] architekten" 02 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442691/house-whv-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.