the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. [tp3] architekten
  6. 2010
  7. House ICP / architekten

House ICP / architekten

  • 01:00 - 30 October, 2013
House ICP / architekten
House ICP / architekten, © Ulrich Kehrer
© Ulrich Kehrer

© Ulrich Kehrer © Ulrich Kehrer © Ulrich Kehrer © Ulrich Kehrer + 14

© Ulrich Kehrer
© Ulrich Kehrer

Text description provided by the architects. By virtue of the fact that the grandmother had reached an age at which she no longer was able to take care of all household chores by herself, the decision was made to have relatives move in with her in order to provide adequate supportive assistance.

© Ulrich Kehrer
© Ulrich Kehrer

After preliminary analyses and proposals,  tp3 architects - because of the elongated shape of the plot - suggested an additional structure or annex which met all the parameters required. On the one hand, the grandmother could thus be able to live for her remaining years in the environment she was accustomed to, while at the same time her private sphere of intimacy would be maintained.  Furthermore the concept of an annex would safeguard a life side by side in the free space area available.

© Ulrich Kehrer
© Ulrich Kehrer

The openmindedness of the client made it possible to approach the design  concept without constraints. From this, an unorthodox project concept developed, designing the annex as a one-storey building, combining the advantages of a hotel room with those of a one-family house, while all of this functioned as an independent structure. 

© Ulrich Kehrer
© Ulrich Kehrer

Important parameters for the design and shape of the ground plan were the course of the sun, the internal sequence of the rooms, and the desire for two private terraces. For these reasons, the structural shell twice changes its direction at places where these free areas are created. The angles of change of direction are by no means arbitrary, but were selected with an eye to the course of the sun, assuring maximum exposure to sunlight available. Thus the design of the ground plan mirrors the course of a day of sunlight. 

© Ulrich Kehrer
© Ulrich Kehrer

The design of the facades was conceived to the theme of “Ageing with Dignity” in mind. The wooden structure was clad with copper sheeting, which over time will acquire its typical green patina. This copper facade is combined with untreated, open wood, left to eventually turn gray, as well as areas of brushed concrete. The very purity of the materials used gives a feeling of being ageless that is appealing to our senses.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
[tp3] architekten
Office
Cite: "House ICP / architekten" 30 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442631/house-icp-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments