the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Mexico
  5. Miguel Montor
  6. 2011
  7. Vespertinas Nuevo Continente School / Miguel Montor

Vespertinas Nuevo Continente School / Miguel Montor

  • 01:00 - 28 October, 2013
Vespertinas Nuevo Continente School / Miguel Montor
Vespertinas Nuevo Continente School / Miguel Montor, © Alberto Moreno Guzmán
© Alberto Moreno Guzmán

© Alberto Moreno Guzmán © Alberto Moreno Guzmán © Alberto Moreno Guzmán © Alberto Moreno Guzmán + 22

  • Architect

  • Location

    Prolongación Zaragoza 61, Colonia la Capilla, 76176 Santiago de Querétaro, Querétaro, Mexico
  • Collaborator

    Lorenzo Farfán
  • Structures

    Sergio Ruiz De Velasco
  • Construction

    Juvencio Álvarez
  • Project Area

    2400.0 m2
  • Project Year

    2011
  • Photography

    Alberto Moreno Guzmán

On the occasion of the celebrations of the 25th anniversary of the founding of the Nuevo Continente School, Querétaro campus, a master plan was developed in several stages in order to upgrade the facilities. The project includes as design premises, values ​​such as safety, versatility, mobility and comfort for students.

Isometric
Isometric

The gradual construction and replacement of buildings was one of the leading premises of the project due to the flow of students to house while their own schools were updated.

The first challenge was to relocate 400 students and take advantage of resources, avoiding temporary buildings, so the answer would have to be a building elastic enough to increase and decrease its spaces quickly and economically to afterwards become part of the final program of school.

© Alberto Moreno Guzmán
© Alberto Moreno Guzmán

Mexico today has serious problems of both adult and child obesity, it is the most important issue in terms of health and the primary cause of death. So the first building, in addition to complying with a program based on the versatility of spaces and the weather conditions of the site, attempts to answer these pressing social issues. It is located on the side of the school's sports area in order to visually encourage constant physical activity.

The first part of the master plan consists of a central building of 12 x 100 meters, which combined with the lateral pads form a 2.700 m2 building divided into two levels. The first floor houses the control services, toilets and parking spaces for management. The road pattern suggests what will be a circuit allowing students to ascend and descend safely, comfortably and efficiently from transport, relieving traffic from nearby roads.

© Alberto Moreno Guzmán
© Alberto Moreno Guzmán

The first floor houses the control and sanitary services, as well as parking for management. The road suggests what will be a circuit that allows students to get on and off from transport vehicles safely, comfortably and efficiently inside the premises, relieving the surrounding roads.

The second floor meets the challenge of new educational models, providing a gallery 100 meters long comprising 4 large classrooms, 20 x 7 meters each, that are interrelated through their hallways and side circulations, which vary their heights between 3.30 and 4.5 meters. Each is easily divisible into 2, 3 or 4 spaces without losing their properties of cross ventilation, natural lighting and independent access, which favor and encourage learning and self-motivation regarding knowledge. Side circulations absorb a double function, as they traverse the entire building perimeter, becoming a natural bleacher for sporting events.

© Alberto Moreno Guzmán
© Alberto Moreno Guzmán

The language of the building maintains its monumental tone that characterizes Mexican architecture, and forcefully exposes the concrete structure which gradually fades from the frontal perspective.

The contact with the environment is present through windows 2.70 meters high, and the warm touches of tropical wood doors, benches and planters reminiscent of Mother Earth.

First Level Floor Plan
First Level Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Vespertinas Nuevo Continente School / Miguel Montor" [Vespertinas Colegio Nuevo Continente / Miguel Montor] 28 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/441980/vespertinas-nuevo-continente-school-miguel-montor/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments