the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Fougeron Architecture
  6. 2000
  7. JFR / Fougeron Architecture

JFR / Fougeron Architecture

  • 01:00 - 25 October, 2013
JFR / Fougeron Architecture
JFR / Fougeron Architecture, © Richard Barnes
© Richard Barnes

© Richard Barnes © Richard Barnes © Richard Barnes © Richard Barnes + 21

© Richard Barnes
© Richard Barnes

Text description provided by the architects. Located in the Big Sur area of Northern California, this 2,500 square foot 2 bedroom house was built for a family to enjoy together on the weekends and holidays. It is a modernist structure that sits lightly on the land, acknowledging the ecologically fragile nature of the site. The house is composed of four volumes, all made of different materials, that are interwoven and interconnected to create visually and spatially complex exterior and interior spaces.

Plan 1
Plan 1

Plan 2 North Elevation Detail Section 1 + 21

The main volume of the house runs parallel to the canyon with a butterfly roof and glass corners that reach out to the sky and the light at the open ends. The thin roof sits delicately above a band of extruded glass, connecting to the roof structure with extremely thin rods that are invisible on the exterior. At the corners of the house, two story clear windows frame the views of the redwoods and the sky at the ridge of the canyon.

© Richard Barnes
© Richard Barnes
Diagram
Diagram

This volume is clad in standing seam copper. On the ground floor, two bedrooms at the opposing ends of the house enclose in the middle the two story communal living space, the fireplace room -- a homage to the architecture of Bernard Maybeck—and the loft library above. The fifteen-foot high windows in the bedrooms dissolve the corners of the spaces, bringing light and views into the bedroom and living spaces of the house. On the second floor, the space is open with the library and communal sleeping room separated from the two story bedrooms below by glass panels.

© Richard Barnes
© Richard Barnes

A combination of transparent glass and extruded channel glass reflects and dapples the light on the inside, creating an ever-changing interior with a warm play of light and shadow throughout the day.

© Richard Barnes
© Richard Barnes

View the complete gallery

About this office
Cite: "JFR / Fougeron Architecture" 25 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/440874/jfr-fougeron-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.