the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Spain
  5. Alfonso Alzugaray
  6. 2012
  7. Building Refurbishment in Pamplona / Alfonso Alzugaray

Building Refurbishment in Pamplona / Alfonso Alzugaray

  • 01:00 - 27 October, 2013
Building Refurbishment in Pamplona / Alfonso Alzugaray
Building Refurbishment in Pamplona / Alfonso Alzugaray , © Luis Prieto
© Luis Prieto

© Luis Prieto © Luis Prieto © Luis Prieto © Luis Prieto + 19

  • Architects

  • Location

    Calle Nueva, 15, 31001 Pamplona, Navarre, Spain
  • Architect in Charge

    Alfonso Alzugaray, Carlos Urzainqui
  • Collaborators

    Leire Leoz
  • Area

    188.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Luis Prieto
© Luis Prieto

Text description provided by the architects. This is a project about the restoration of a building between two party walls defined by a medieval division into lots old town. The plot is stretched in order to light up in two parallel streets and around 19 meters far from each other. The minimal width of 2.20 meters makes it worthy of being qualified as "unagi no nedoko", which are narrow residual plots in Japanese cities.

© Luis Prieto
© Luis Prieto

The dimensions, which are truly difficult to reconcile the strict rules of habitability required in any housing intervention, became the first appeal of the proposal. Although in such cases the idea of aggregation of plots is often used to obtain comfortably habitable dimensions, due to a series of administrative complications the owners had to investigate the possibilities of carrying out the process without taking into account the adjacent buildings.

© Luis Prieto
© Luis Prieto

Initially we obtained planning permission with a project that distributed two dwellings alternating  thanks to flights of crossed stairs. However during the construction process suggestive cross views and transparencies from street to street became visible and made us, both technicians and owner, to work on a single block on five levels. As it is easy to understand, the only feasible distribution gave to the building a centered position of the stairs that enabled units to each side with lighting and also ventilation to each of the facades. The heart of the building is composed of the staircase, the glass paved walkway that enables good lighting to the whole central portion, and the small domestic elevator. These three elements solve the program with little added divisions and changing and attractive usage possibilities thanks to some mobile furnishing.

© Luis Prieto
© Luis Prieto

The project builds its image in the only constructive elements that defined the building: wood structure and brick party walls. These walls, which are hidden behind thick plaster layers, were recovered, cleaned and grouted with lime mortar in the well-preserved canvases. The project sought to show up the expressive power of this rough and uneven material facing lightness and smoothness of the new contributions, which are mostly metal and glass pieces and smooth surfaces that are painted white. Lighting also seeks to support those effects, so that the gradient light emphasizes the expressiveness of brick, while points of light, which are hidden in the wooden structure, emit light to the white surfaces enabling any lighting piece hanging below the structure.

Floor Plan
Floor Plan

Neatness of spaces is consequently shown up by setting value on the preexisting composition in front of the added elements. We are able to enjoy an entire volume basically defined by its powerful brick party walls.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Alfonso Alzugaray
Office
Cite: "Building Refurbishment in Pamplona / Alfonso Alzugaray " 27 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/439820/building-refurbishment-in-pamplona-alfonso-alzugaray/> ISSN 0719-8884