the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Chadbourne + Doss
  6. 2009
  7. Wood Block Residence / Chadbourne + Doss

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Wood Block Residence / Chadbourne + Doss

  • 01:00 - 18 December, 2009
Wood Block Residence / Chadbourne + Doss
Wood Block Residence / Chadbourne + Doss, © Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider

© Benjamin Benschneider © Benjamin Benschneider © Benjamin Benschneider © Benjamin Benschneider + 14

Text description provided by the architects. Located on the west side of Mercer Island, Washington, this house is a reconstruction of one of iconic Seattle architect Fred Bassetti’s earliest designs built in 1962. Fronting a busy street, we wanted to root the house to its sloping wooded site and provide a protective shelter for family life. The plan is opened up allowing for large family gathering spaces and perspectives throughout the full length of the house.

A new metal skin with interior cedar liner wraps over the roof and grounds the house to the site. An aluminum bar grating screen encloses an exterior patio and deck filtering interior views and forming a sparkling and diaphanous wall from the street. The entry approach is redesigned with a cantilevered concrete landing in a sunken courtyard and a 4’ x 11’ pivot door to the interior. Bathing spaces are ethereally bright, smooth and seamless. Materials throughout are natural but installed and crafted in an extremely crisp manner.

View the complete gallery

About this office
Chadbourne + Doss
Office
Cite: "Wood Block Residence / Chadbourne + Doss" 18 Dec 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/43938/wood-block-residence-chadbourne-doss/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Benjamin Benschneider

木基住宅 / Chadbourne + Doss