the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. LP architektur
  6. 2010
  7. Trattner Scharfetter Residence / LP Architektur

Trattner Scharfetter Residence / LP Architektur

  • 01:00 - 4 December, 2013
Trattner Scharfetter Residence / LP Architektur
Trattner Scharfetter Residence / LP Architektur, © wortmeyer photography
© wortmeyer photography

© wortmeyer photography © wortmeyer photography © wortmeyer photography © wortmeyer photography + 20

© wortmeyer photography
© wortmeyer photography

Text description provided by the architects. The site on the edge of the town Radstadt is located directly next to the flood plain of the Enns River. The architect employed the prescribed landfill regulations to a height of approximately one-and-a-half meters for the installation of geothermal collectors.

© wortmeyer photography
© wortmeyer photography

A central staircase accesses the two building volumes for living and working respectively. Walls, ceilings, and roof – made primarily of prefabricated plywood – are used to create a spatial flow that facilitates generous (maneuvering) rooms. The entrance area is followed by a spacious kitchen, dining, and living area with a southwestern orientation to the surrounding landscape. An open staircase leads to the upper floor and the inviting recreation room with a cozy sheepskin rug. Separated by sliding doors, it opens up into two sleeping areas with built-in furniture.

© wortmeyer photography
© wortmeyer photography

Nina Trattner and Gerhard Scharfetter contributed almost a fifth of the construction work themselves. With the natural finishing of the timber construction and the treatment of all (built-in) furniture with beeswax, orange oil, and white pigment, they attained a calm atmosphere and a distance from country style. However, a traditional method was employed for the façade’s rough sawn larch planks. Treatment with black tea, vinegar, steel wool, linseed oil - stand oil, and orange oil resulted in the chatoyant dark brown to black gloss.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Trattner Scharfetter Residence / LP Architektur" 04 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/438265/trattner-scharfetter-residence-lp-architektur/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.