the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Infrastructure
  4. Portugal
  5. M2.SENOS
  6. 2011
  7. VR Posto Comando / M2.SENOS

VR Posto Comando / M2.SENOS

  • 01:00 - 14 October, 2013
VR Posto Comando / M2.SENOS
VR Posto Comando / M2.SENOS, © Damião Santos
© Damião Santos

© Damião Santos © Damião Santos © Damião Santos © Damião Santos + 23

  • Architects

  • Location

    Serra do Alvao, Portugal
  • Design Team

    Ricardo Senos & Sofia Senos
  • Engineering

    Nuno França
  • Contractor

    Enersis Group
  • Project Year

    2011
  • Photographs

© Damião Santos
© Damião Santos

Text description provided by the architects. The command post and the switching station work as a backing technical building to the wind farm, situated at serra do Alvão. Surrounded by an unique landscape, the desolate locality is known for its isolation and hostile climate, exposed to strong winds and extreme temperatures, and its astonishing views over the whole valley.

© Damião Santos
© Damião Santos

The spot's topographical circumstances determined the implantation and morphology of the building, a compromise between its traditional image and a more contemporaneous architectural model, seeking a better intervention in the surrounding landscape.

© Damião Santos
© Damião Santos

A strong, timeless solution is requested, capable of resisting phenomena of vandalism, guaranteeing the protection of the command's electric equipment protected in its interior.

Floor Plan
Floor Plan

The elementary constructive processes and material used are of great importance, assuring the aging of the building in a symbiosis between the natural and the artificial. This dichotomy establishes an opposite's relationship between a purely technological, functional interior and an exterior built with natural materials such as wood and stone. Thus, our suggestion is a monolithic building, made of local granitic stone, with occasional openings, protected with plate shutters, resembling the old houses used to support herders, bringing back the genuine morphologies of the place.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "VR Posto Comando / M2.SENOS" 14 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/437827/vr-posto-comando-m2-senos/> ISSN 0719-8884