the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Taiwan
  5. Chin Architects
  6. 2010
  7. Mountain Moon / Chin Architects

Mountain Moon / Chin Architects

  • 01:00 - 9 October, 2013
Mountain Moon / Chin Architects
Mountain Moon / Chin Architects, © Jeffrey Cheng
© Jeffrey Cheng

© Jeffrey Cheng © Jeffrey Cheng © Jeffrey Cheng © Jeffrey Cheng + 37

  • Architects

  • Location

    116, Taiwan, Taipei City, Wenshan District, Lane 13, Bǎoyí Road, 3號3樓 Taipei Municipal Library Mu-Cha Branch
  • Design Team

    I-Ju Chin, Hung-I Lin, Hung-Nan Chu, Mu-Chen Chan, Shen-Hung Chiang, Hsin-Ping Cho, Chun-Chun Yang, Fei-Chun Ying
  • Building Contractor

    Pacific Construction Co., LTD
  • Area

    3053.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

© Jeffrey Cheng
© Jeffrey Cheng

Text description provided by the architects. This project, Mountain Moon, attempts to loosen the spatial definition and boundary, allowing the family living private sector and the public social area to mix and sprawl.  The often neglected spaces such as lift lobbies, balconies, and terraces, become most imaginative living areas which initiate social activities.  An open stairway and an elevated footbridge are created to give residents a breather where they can dance to the rhythm of natural light and shadow, or enjoy the ever-changing view of the surrounding environment at different levels as they move through the space.  The stairway and the buildings on both sides enclose a multiple layered vertical courtyard where wind breeze, raindrops, blue sky and green trees bring different surprises to the space, and bear opportunities for various events to take place.

© Jeffrey Cheng
© Jeffrey Cheng

By centralizing the vertical circulation, the housing units are liberated from the row houses typology which has a long and narrow living space.  Shallow and wide multiple storey units with spacious gardens, balconies and terraces are arranged vertically into three different dwelling types so to give diverse living experiences.  The large balconies and terraces that face the street not only suggest an attitude of the architecture to actively participate in the neighborhood, but also a willingness of the residents to share their daily life with the city.  Finally, the building honestly reflects its unique location at the city’s edge by welcoming the surrounding mountains and greenery into the housing units through architectural designs.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Chin Architects
Office
Cite: "Mountain Moon / Chin Architects" 09 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/435731/mountain-moon-chin-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments