the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. France
  5. NBJ Architectes
  6. 2012
  7. Lycée Albert Einstein / NBJ Architectes + François Privat

Lycée Albert Einstein / NBJ Architectes + François Privat

  • 01:00 - 8 October, 2013
Lycée Albert Einstein / NBJ Architectes + François Privat
Lycée Albert Einstein / NBJ Architectes + François Privat, © Paul Kozlowski
© Paul Kozlowski

© Paul Kozlowski © Paul Kozlowski © Paul Kozlowski © Paul Kozlowski + 14

  • Architects

  • Location

    Lycée Albert Einstein, 354 Avenue du Commando Vigan Braquet, 30200 Bagnols-sur-Cèze, France
  • Architect in Charge

    Elodie Nourrigat, Jacques Brion, François Privat
  • Area

    2300.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Paul Kozlowski
© Paul Kozlowski

Text description provided by the architects. The High School Albert Einstein, Brassens site, is a vast building of the 60’s. Built following a strict and repetitive pattern, it is composed of large linear buildings from 60 to 80 m length and large metallic workshops surrounded by large dilated and unattractive space. Site’s analysis shows several functional gaps. Today it is important to change establishment’s image by the way of idea and contemporary vision. The objective was to think a new spatial organization of the site in order to provide at students, teachers and the administration staff, a workspace and a real place of life appropriable by all. A restructuring strategy was established in three main points:

© Paul Kozlowski
© Paul Kozlowski

Reconquest’s strategy “Find place’s scale”: The stake is to reconquest the human scale in building and outdoor spaces by a better distribution of the buildings. The project draws one’s inspiration from campus model, which presents the advantage to be flexible and to allow a better identification of education’s poles. This intervention process also allows to students to find easily a way and fit into a social life while being supervised (easy reading of circulations, gratitude of spaces).

© Paul Kozlowski
© Paul Kozlowski

A real landscape Project: Spaces are treated and easily recognizable to assert an idea of sequences and gratitude education’s pole. Densify the gardens between the buildings can provide a plant screen that enhances the visual and thermal comfort facades comfort. Visual borderlines are more and more wide thanks to the preserving of the green space in the Northwest of the High School. The project proposes to create an alternation between dense wooded areas, buildings, more minerals places like the circulations areas equipped with benches and shade structures, and specific soil treatment which provide landscape diversity. The objective is to find a building / plant balance.

© Paul Kozlowski
© Paul Kozlowski

To join over time: Restructuring an educational institution is to plan ahead and think about the long term.. It is not enough to produce a building operating during its delivery. It is necessary to give to it the strength to cross the time and to be a successful tool. Our intervention takes into account the educational project, the architectural flexibility, the environmental protection and the public character of the building. For it, it is necessary to become aware of the place in which the intervention will fit and bring to the foreground its fundamental qualities. The natural elements have to become the symbols of the equipments even more when it is about places of training. The architectural project becomes itself an educational object, because it shows a conscious act of a reality but especially stakes in the environmental scale, in a concern to leave with the future generations a healthy living environment.

© Paul Kozlowski
© Paul Kozlowski

Thinking a sustainable development project requires taking account of qualitative materials, technical work on energy management, but also a logical layout of workplaces.
It is in the sense that we began this project, by joining in the time.The intervention that we propose allows to restore coherence and feature to the set by means of a new spatial scenography.

© Paul Kozlowski
© Paul Kozlowski

The last building designed with landscaping, reflects this logic and strategy of reconquest the place. It hosts an application restaurant as well as teaching rooms. Particular attention has been given to the building envelope. Working on a set thickness of the transitional area between the inside and the outside, the skin of the building is available in a colorful alternating between aluminum panels painted and sun breezes. The sun breezes offer vibrations that contrast with the concrete shell. The facilities offer specific meeting places around vegetated entity.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lycée Albert Einstein / NBJ Architectes + François Privat" 08 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/435143/lycee-albert-einstein-nbj-architectes-francois-privat/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.