the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Alfonso Reina
  6. 2010
  7. 212 House / Alfonso Reina

212 House / Alfonso Reina

  • 01:00 - 4 October, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
212 House / Alfonso Reina
212 House / Alfonso Reina, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 14

  • Architects

  • Location

    Palma de Mallorca, Spain
  • Technical Architect

    Antoni Riera
  • Project Area

    449.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photography

    José Hevia
© José Hevia
© José Hevia

The house is located in Son Puig, a residential area near the city center of Palma de Mallorca (Balearic Islands, Spain). It is on a trapezoidal corner plot, which determines from the outset the complex insertion of the program. A good orientation towards the south, and views to the Son Puig forest, finally determined what would be the "face" of the house. The proposal sets back the building as much as possible towards its northern boundary, to generate a bright and spacious void that houses the pool, terraces and garden. The valley of pine and almond trees which the house faces without any obstacles, and the decision to raise the ground level eight feet over the street level, give this home good views and a luminosity that bathes the interior of each of its rooms.

© José Hevia
© José Hevia

A house with clean and concise forms sits on a capri limestone platform. The main facade of the house is rendered unique by a cubic body that turns onto the forest views, as a privileged balcony. The architect has placed the master bedroom of the house in this space facing south. Behind it, facing east, is the bathroom, from which a large window allows one to contemplate sunrise and the lines of an antique Majorcan dependency, which contrast with the contemporary architecture of the house.

© José Hevia
© José Hevia

The geometry of the plot causes a longitudinal development of the program, in which the different rooms are intertwined. The ground floor is unified by a single aperture on the facade that includes the kitchen, dining, and living room. On the first floor are the bedrooms and a versatile area, adaptable to the needs of the family at different times. A white longitudinal staircase, made of steel, glass and wood, acts as a connector between the different floors of the house, leading to a solarium, from which one can see the Son Puig forest and the Palma bay. The many windows and a skylight located on the second floor flood the project with light.

© José Hevia
© José Hevia

The color white, present in the entire house contrasts with the warmth of the merbau wood floor. The orientation and arrangement of the window apertures allow cross ventilation in summer, and low emissivity glass reduces energy loss in winter.

The exterior of the house has white stone terraces, and a swimming pool made of white rectangular tile topped by a wooden deck that cantilevers over the water. On both sides of the pool, gardened areas provide freshness and enhance the luminosity that the white color gives the exterior space. In the western boundary of the house, covered by the shade of a poplar over white pebbles, the architect has designed a children's play area.

© José Hevia
© José Hevia

In the back of the house there is a garden with white pebbles, which continues on the wall with the use of gabions as a backdrop of a prunus. Next to the tree, several vines climb over the concrete wall creating a beautiful play of colors in the form of a vegetable skin on the hard material.

Plan
Plan

Cite: "212 House / Alfonso Reina" [Casa 212 / Alfonso Reina] 04 Oct 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/434195/212-house-alfonso-reina/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments