the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. marte.marte architects
  6. 2010
  7. House by the Lake / marte.marte Architekten

House by the Lake / marte.marte Architekten

  • 00:00 - 1 October, 2013
House by the Lake / marte.marte Architekten
House by the Lake / marte.marte Architekten, © Marc Lins
© Marc Lins

© Marc Lins © Marc Lins © Marc Lins © Marc Lins + 21

  • Architects

  • Location

    Bregenz, Austria
  • Architect in Charge

    Arch.DI Bernhard Marte, Arch.DI Stefan Marte
  • Surveyor

    Wolfgang Mattner, Dornbirn
  • Structural Consultant

    Moosbrugger Ingenieure ZT GmbH, Dornbirn
  • Construction Physics

    Weithas GmbH, Hard
  • Ground engineering

    3P Geotechnik, Lauterach
  • Heating/Sanitation

    Steurer, Andelsbuch
  • Electrical services

    Schelling, Schwarzach
  • Building contractor

    Oberhauser & Schedler, Andelsbuch
  • Drywall Installation

    Kurzemann, Dornbirn
  • Aluminium windows

    Manahl, Bings
  • Solar Protection

    Markus Berthold, Rankweil
  • Tinsmith

    Tectum, Hohenems
  • Fire Place

    Pfister & Schnetzer, Rankweil
  • Kitchen

    Plan & Raum, Lustenau
  • Glazier

    Glas Längle, Götzis
  • Painter

    Schöch, Klaus
  • Area

    228.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

© Marc Lins
© Marc Lins

Text description provided by the architects. A group of middle-class houses, mainly built in the first half of the 20th century, are located above the Herz-Jesu church at the foot of the prominent Pfänder mountainside in Bregenz. The size of the house blends in with the other sporadic, villa-like houses, and the compact, square exposed concrete structure has identical facades on all sides, except for the west side of the house facing the lake.

© Marc Lins
© Marc Lins

Owing to the steep slope of the property, two of the four levels are cut into the hillside. Users coming home by bicycle or car enter the house by the driveway, which is a little below road level, and then disappear into a spacious, multi-functional room. Access to the elevator is available on this level, which means that the house is barrier-free. Visitors arriving on foot reach the front door by climbing the stairs on the north side. A granny flat on this level offers users a variety of options for the future, which can be used for now as an office or a den, including a view of the lake while exercising or sitting in the sauna.

© Marc Lins
© Marc Lins

A central staircase tower leads up to the bedroom level and above it the actual beletage greets visitors with a breathtaking 360° view. A real panorama opens up to users between balcony and porch roof, capturing the atmosphere of the lake and the sky, putting the city at the users’ feetand bringing the mountain right into the house. The sheltering gesture of the two hat-like brims, above and below, is balanced spatially by the extra height of the room. Together they create a sense of intimacy and a feeling of safety, although the room is also very transparent. The horizontal matte windows focus and capture the eye and curtains on all four sides provide absolute privacy at night.

© Marc Lins
© Marc Lins

A walkway on the slope side provides access to the outdoors. Placing the structure on the street has resulted in a large sloping yard to the southeast. This runs along a steep flight of stairs at the edge of the property, which ensures public thoroughfare through the area. This building with its idiosyncratic combination of distinctive style and wit seems homogeneous and hermetic to those on the outside, while at the same time interacting with its surroundings in a very subtle and deliberate way.

Cite: "House by the Lake / marte.marte Architekten" 01 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments