the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Architecture Paradigm
  6. 2012
  7. Pete Mane / Architecture Paradigm

Pete Mane / Architecture Paradigm

  • 01:00 - 1 October, 2013
Pete Mane / Architecture Paradigm
Pete Mane / Architecture Paradigm, © Anand Jaju
© Anand Jaju

© Anand Jaju © Anand Jaju © Anand Jaju © Anand Jaju + 26

  • Architects

  • Location

    Gundlupet, India
  • Design Team

    Sandeep J, Vimal Jain, Manoj ladhad, Senthil Kumar and Shiraj
  • Structural Engineer / Civil Engineer

    Mr. B.L.Manjunath & Co.
  • Contractor / Builders

    Mr. Shekar
  • Area

    3500.0 ft2
  • Project Year

    2012
© Anand Jaju
© Anand Jaju

Text description provided by the architects. The site is a 2400 Sqft plot with access road in the north and is located in Gundlupet, a small town close to Mysore, Southern part of India. The surrounding rural landscape here is giving way to,enigmatic developments and placeless structures inspired by urban imagery. The process was to look at these conditions and evolve a form that maintains a sense of continuum with the idea of place without resorting to mimicking the old. The brief described a three bed room house which can accommodate 2 families and a social lifestyle.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

The program when blocked occupies the entire lower level. Two volumes are subtracted from this and is moved to the upper level. One of the open space is seen as car port which is sheltered from the top by reclaiming the space at the upper level. The other is a open to sky court yard located towards the rear,this space is seen as an anchor around which the organization works. Morphologically speaking courtyard and open spaces continues to be relevant socially and climatically in our context. Our idea was to look at it not as a open residue as it happens in most of the 2400 sft plots but as a valuable space which enlivens the experience. Here the spaces recede from the street edge to orient the spaces towards the rear courtyard, which is seen as an extension to the other spaces at the lower level. This level houses the living room , dining,kitchen and the master bedroom . The master bedroom and the living both open out to the rear court. There is also the sheltered open space which is used as a parking space which doubles up as extension to the living room during social events. The living and dining spaces are double height volumes maintains links with the upper levels. The upper level houses two more bedrooms and a family . Here one of the rooms acts as multi-purpose space when the sliding door which forms one of its walls opens to combine with family. The strategically located double heights helps in focusing the experience towards the inferiority of the house. The movement through the house is orchestrated through subtle manipulation of levels which leads on to a sculptural staircase and then on to the first floor through the dining. The stair continues on to lead one on to the terrace which serves as a nice break out space and also as an effective utility space in context of Indian lifestyles .Here terrace is often used to dry food items, fly kites or even used as alternative sleeping spaces in summer.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

The volumes are animated by light which is filtered through strategically located openings and shading devices which are created out of weatherproofing clay tiles engineered as baffles. They are used vertically and horizontally to form surfaces lending privacy while delivering filtered light,as a result the façade is about the textural surface highlighting the introverted nature of the house. This idea which is a result of orienting the spaces towards the interiors rather than the street or outside critically acknowledges changing structure of the town and the loss of vibrancy generated in the earlier tightly knit streets.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

The structure is RCC frame with brick infill . Rainwater harvesting and solar heating strategies cuts down on the fresh water and the energy needs. Familiar palette of materials in rural landscape like brick, Cuddapah ( local black stone ), Terracotta tiles, Cement plastered and Paved surfaces along with wood adds to the experiential dimension as they are used in unfamiliar ways. This aspect of recasting contributes to the evolving nature of the landscape while maintaining tactile links to the place.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "Pete Mane / Architecture Paradigm" 01 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/433061/pete-mane-architecture-paradigm/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments