the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Pencil Office
  6. 2012
  7. Stereoscopic House / Pencil Office

Stereoscopic House / Pencil Office

  • 00:00 - 3 October, 2013
Stereoscopic House / Pencil Office
Stereoscopic House / Pencil Office, Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

Courtesy of Pencil Office Courtesy of Pencil Office Courtesy of Pencil Office Courtesy of Pencil Office + 8

  • Design

  • Location

  • Design Firm

    Pencil Office
  • Lead Design Consultant

    Erik G. L’ Heureux AIA, LEED AP BD+C
  • Architect of Record

    HK HIA & Associates
  • Area

    708.8 sqm
  • Project Year

  • Structural Engineer

    TEP Consultants PTE LTD
  • Mechanical Engineer

    DMS Consulting Engineers
  • Cost Estimator

    PQS Consultants
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

Text description provided by the architects. The combination of a weekend resort house and a sustainable agenda drives the design strategies of the Stereoscopic House. A series of highly effective passive techniques reconcile the client’s requests for size, luxury, and generous amenities while mitigating the tremendous environmental impacts of being located at 1°15’: the tropical equator.

Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

Located on the flat reclaimed landscape of Sentosa Island in the Singapore Straits, the Stereoscopic House is sandwiched between a natural ocean view, an artificial golf course view and two neighboring units two meters left and right. A dramatic combination of overhanging volume and structure reconfigure the relationship between environment, landscape, and view.

Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

A distorted tube containing bedrooms on the upper floors isolate three sisters from the adjacent neighbors, while framing dramatic views to ocean and golf course in a stereoscopic relationship. Roof-pitch codes deform the tube; creating a formal approach of deep angular overhangs and striking verandas, reducing insolation on the exterior courtyard, terrace, and living spaces.

Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

The angular roof-pitch helps to further frame a picturesque view to neighboring islands on the third storey terrace. Water jet cut operable shades and an ironwood timber wrapper per formatively lowers heat gain while giving a dramatic elevation. In response to the tropical climate of Singapore, an additional layer of timber cladding is added to the roof, accommodating angular dimensions as well as minimizing heat transfer through the kalzip roof and into interior spaces below. A western street facade alludes to the symbolic profile of a “house” in response to the demands of the client, while a dramatic eastern facade is calibrated precisely for view from two bedrooms and their shared verandah and terrace.

Diffused and reflected sunlight brightens interior spaces in the house through the use of screens attached to angular skylights sited on the roof and windows subtracted from the facades. Together, these additions and subtractions of volumes not only facilitate natural day lighting, but also create a phenomenological experience of light and shadow, as well as an architectural language, unique to the home.

Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

Low-E glazing, solar hot-water heating, extensive cross ventilation, rain harvesting systems, and evaporative cooling are combined with the typology of the colonial veranda, Singapore shop-house courtyard, and Malay breezeway in a dramatic composition of form and environmental function – a radical reinterpretation of Vanna Venturi’s House albeit exactly 50 years later.

Cite: "Stereoscopic House / Pencil Office" 03 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884