the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Architecture
  4. Spain
  5. GANA Arquitectura
  6. 2013
  7. Multifunctional Building and Sports Facility / GANA Arquitectura

Multifunctional Building and Sports Facility / GANA Arquitectura

Multifunctional Building and Sports Facility / GANA Arquitectura
Multifunctional Building and Sports Facility / GANA Arquitectura, Courtesy of GANA Arquitectura
Courtesy of GANA Arquitectura

© Blanca Green Courtesy of GANA Arquitectura © Blanca Green © Blanca Green + 21

  • Architects

  • Location

    Vélez-Málaga, Málaga, Spain
  • Architects in Charge

    Antonio Galisteo, Álvaro Fernández Navarro
  • Collaborators

    Guillermo Mateos Frutos, Juan Francisco Mata Díaz, Antonio de la Herranz, Francisco Jesús Camacho Gómez, Claudia Muñoz Núñez, Alejandro Reina López.
  • Area

    655.0 m2
  • Year

    2013
  • Photographs

Text description provided by the architects. An athletics stadium. A municipal sports center. A plot. Two levels. A problem. An opportunity.

As part of the remodeling and enlarging works on Fernando Hierro municipal sports facilities, the Town Hall commissioned us to design a storage building in a residual plot located inside the premises.

Courtesy of GANA Arquitectura
Courtesy of GANA Arquitectura

It consists on working on an island, a place forgotten for more than the fifteen years of existence of the sports center, a plot on hillside, adjacent to the track on the top level and to the tennis courts at the lower level.

From the outset, a need arose to generate a performance that could suture and connect two levels, two leading sports areas which had been coexisting but that have not understood each other for many years.

© Blanca Green
© Blanca Green

We proposed a two-storey building, thus ignoring the developer’s initial guidelines, obtaining a locker room for athletes on the ground floor, while leaving the entire upper floor for storage use.

Therefore, we aimed to double the requested area with the same budget, turning a simple and reviled storage area into a store and a new locker room. A complex and difficult but at the same time exciting challenge.

© Blanca Green
© Blanca Green

This was achieved through a performance based on the economy of means, on a particular and specific design, and on the confidence in the type and characteristics of a store.

Therefore, we aimed to double the requested area with the same budget, turning a simple and reviled storage area into a store and a new locker room. A complex and difficult but at the same time exciting challenge.

This was achieved through a performance based on the economy of means, on a particular and specific design, and on the confidence in the type and characteristics of a store.

© Blanca Green
© Blanca Green

Because performance itself is conceived as an opaque volume that is embedded in the ground, a metal crate piercing the topography; basically a store where a colorful changing room has been gestated. Happy together.

Similarly, the inner courtyards generated on the lower floor are not visible from this level, where they can only be felt and intuited, thus inviting to discovery. Courtyards are only visible from the upper level, but they are not visited, thus completing the poetic ‘wanting but being unable’, ‘with or without you’, misunderstood desire… the store that wanted to be a locker room.

© Blanca Green
© Blanca Green

A storage building with a galvanized steel industrial aesthetic, only tinged by a polycarbonate translucent skin in the facade that overlooks the track. A glaze ultimately intended to delve the user into the land of intuition, returning the light from inside out into the stadium at night.

This subtle hint is complemented by the use of color, hidden, but hinted at various points of the building. Finally, user’s exploring interest completes the operation.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Multifunctional Building and Sports Facility / GANA Arquitectura" [Polideportivo Municipal / GANA Arquitectura] 23 Sep 2013. ArchDaily. (Trans. Castro, Fernanda) Accessed . <https://www.archdaily.com/429982/multifunctional-building-and-sports-facility-gana-arquitectura/> ISSN 0719-8884