the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. cmA Arquitectos
  6. Studio Dwelling / cmA Arquitectos

Studio Dwelling / cmA Arquitectos

  • 00:00 - 24 September, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Studio Dwelling / cmA Arquitectos
Studio Dwelling / cmA Arquitectos, Courtesy of cmA Arquitectos
Courtesy of cmA Arquitectos

Courtesy of cmA Arquitectos Courtesy of cmA Arquitectos Courtesy of cmA Arquitectos Courtesy of cmA Arquitectos + 12

  • Architects

  • Location

    Boadilla del Monte, Spain
  • Project Architects

    Jorge Javier Camacho Diez, María Eugenia Maciá Torregrosa
  • Collaborators

    Christine Müller-Hildebrand, Juan Santana Baéz, David Gómez Gómez, Manuel Díaz
  • Project Area

    450.0 m2
  • Photography

    Courtesy of cmA Arquitectos
Courtesy of cmA Arquitectos
Courtesy of cmA Arquitectos

The proposal for a studio-dwelling generates volumes defined for uses other than housing and office, without breaking up the unity of the resulting architecture. The project aims for a dynamic space in close relation to the potential of the existing plot, both its steep slope and the existence of large trees of great natural value. The space is generated around the vertical core, which grows at half levels open towards the adjoining outdoor areas, creating new spaces related to the house (garden, swimming pool, lookouts...) We identify four main focus points where openings and views are concentrated, corresponding to the existing century-old oaks.

Courtesy of cmA Arquitectos
Courtesy of cmA Arquitectos

These areas concentrate large glazed openings, using the oaks as effective solar attenuation elements, besides providing a nice visual background for openings and as elements of privacy. We intensify an intention to expand the interior space with the use of organic Cumaru wood, in contrast to the stone enclosure of the rest of the walls. The openings, mainly towards the south, have recessed glazing to generate an efficient behavior with the low winter sun and shade during summer. The roof and walls have a high thermal inertia, which together with the ease of cross ventilation, form an energy-efficient architecture. Collected rainwater is stored in a large buried cistern for irrigation use.

Plans
Plans

View the complete gallery

About this office
Cite: "Studio Dwelling / cmA Arquitectos" [Vivienda Estudio / cmA Arquitectos] 24 Sep 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/428630/studio-dwelling-cma-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.