the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Learning
  4. Belgium
  5. Bovenbow
  6. 2009
  7. Learning Centre Destelheide / Bovenbow

Learning Centre Destelheide / Bovenbow

  • 00:00 - 19 September, 2013
Learning Centre Destelheide / Bovenbow
Learning Centre Destelheide / Bovenbow, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 10

  • Architects

  • Location

    1653 Dworp, Belgium
  • Design

    Dirk Somers, Isabel Dedeurwaerdere, Anna Celigoj
  • Area

    263.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. Two elements dictate the interventions. First, there is Destelheide as a remarkable composition of buildings by architect Felix. A composition in a brutalist architectural language, monolithically constructed in prefab concrete elements. On the other hand, this composition is played out against the surrounding landscape, a beautiful, south facing slope. In this scheme concrete and landscape are once again the main protagonists. All interventions are composed of concrete elements and all have a close relationship with the slope.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Carport and shed:
The carport is severed from the shed and both are positioned around a courtyard. Both are constructed with big, stackable concrete blocks, normally used for sound barrier walls and retaining walls. The use of this system allows for the negotiation of the various height differences of the slope. The blocks are to be covered with vine leaves.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Chicken coops:
The existing chicken coops were moved to an area outside the courtyard and constructed in a transparent structure in expanding metal.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Arena:
Concrete slabs are used for the arena. By constructing a conversation-pit (1,25 metre beneath the existing level) and by raising the surroundings by 0,40 metre, this area is hidden from view from the houses across the street. The terraces are rebuilt with washed and brushed concrete slabs.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Canopy:
The canopy is a light metal construction.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Terrace:
The terrace at the cafeteria is paved with concrete slabs. The pedestrian paths are bush hammered. Due to the height differences of the site, the terrace serves a staircase.

Site Plan
Site Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Bovenbow
Office
Cite: "Learning Centre Destelheide / Bovenbow" 19 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/427596/learning-centre-destelheide-bovenbow/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments