the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Bovenbow
  6. 2012
  7. House extension Mortsel / Bovenbow

House extension Mortsel / Bovenbow

  • 01:00 - 16 September, 2013
House extension Mortsel / Bovenbow
House extension Mortsel / Bovenbow, © Karin Borghouts
© Karin Borghouts

© Karin Borghouts © Karin Borghouts © Karin Borghouts © Karin Borghouts + 11

  • Architects

  • Location

    Mortsel, Belgium
  • Design

    Dirk Somers, Merijn Muller, Christopher Paesbrugge
  • Area

    75.5 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Karin Borghouts
© Karin Borghouts

Text description provided by the architects. A renovation and extension of a semi-detached house near Antwerp. The house shares a little alley with its neighbour. The alley provides a direct connection from the street to the garden. The new extension is not an addition to the old house. We propose a second house. This back house is a mirror image, a twin to the front house. It's a brick house again, with a pitched tiled roof, living space on ground floor and some rooms higher up, and a chimney and a staircase once more.

House extension Mortsel / Bovenbow, © Karin Borghouts
© Karin Borghouts

The 'front' facade of the back house is oriented to the garden. The side facade folds inward at the connection of both houses. The long alley has a centre point now: a little terrace adjoining the kitchen half way.

© Karin Borghouts
© Karin Borghouts

Just as the house is a mirror image, so is the cavity wall. The brickwork behaves as wallpaper. Every indoor space has its own texture of brickwork. The same pattern returns on the outside, exposing the section of the building.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Bovenbow
Office
Cite: "House extension Mortsel / Bovenbow" 16 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/427584/house-extension-mortsel-bovenbow/> ISSN 0719-8884