Wedge House / SOUP Architects

Wedge House / SOUP Architects

Wedge House / SOUP Architects - Image 2 of 25Wedge House / SOUP Architects - Stairs, HandrailWedge House / SOUP Architects - Windows, Facade, GardenWedge House / SOUP Architects - Table, Chair, Windows+ 25

Thames Ditton, United Kingdom
Wedge House / SOUP Architects - Stairs, Handrail
© Andy Matthews

Text description provided by the architects. We were approached by enlightened clients looking to unlock the potential of a backland site set in the rear half of an existing suburban garden in Surrey. Their brief was to create a contemporary house for 3 generations of their family.

Wedge House / SOUP Architects - Image 7 of 25
© Andy Matthews

The design uses the irregular shape of the existing garden to tuck the proposed house into an unassuming triangular pocket to the side of the garden that maintains long views from the main house. The proposed house is orientated to minimise overlooking to/from an apartment development to the East and maximizes afternoon and evening sun by being orientated West.

Wedge House / SOUP Architects - Stairs, Handrail
© Andy Matthews

Our client’s ambition to have a relaxed, informal series of living spaces work well with the asymmetric volumes created. The strong physical connection to the garden aims to extend the calm modernism of the internal spaces out to the garden backdrop.

Wedge House / SOUP Architects - Windows, Facade
© Andy Matthews

A highly insulated building fabric together with an integrated Heat Recovery Ventilation System ensures the demand for internal space heating is kept to a minimum. Solar water panels provide most of the hot water demand and a fully integrated rain-water harvester contributes to cold water supply.

Wedge House / SOUP Architects - Table, Chair
© Andy Matthews

The palette of external materials of vertical batten Western Red Cedar and dark grey smooth render subtly blends the house into its surrounding environment. Internally the use of a dark American Walnut, polished concrete, complimented by an off-white wall finish and deep slate grey finish to bathroom areas gives the project a warm material richness.

First Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Wedge House / SOUP Architects" 08 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/424293/wedge-house-soup-architects-ltd> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.