We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Palm Beach House / Vaughn McQuarrie

Palm Beach House / Vaughn McQuarrie
© Simon Devitt
© Simon Devitt
Auckland, New Zealand
  • Architects: Vaughn McQuarrie
  • Area Area of this architecture project Area:  100 Area:  100
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2011 Year:  2011
  • Photographs photographs:  Simon DevittPhotographs:  Simon Devitt

© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt+ 15

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. The house is located on a reasonably steep bush covered site a few hundred meters up a valley from the golden sands of Palm Beach Waiheke Island.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Sitting under a large pohutukawa tree the house negotiates the site with a series of suspended internal and external spaces connected by external bridges and stairs. The owners of this home have to step outside in order to circulate from room to room. Due to difficult access and the wish to minimize waste, the design was based around factory sheet sizes which could be carried by hand and directly fixed in place without the need for cutting. Glue laminated timber was used extensively in the framing, once again carried in by hand and pieced together on site.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

A draw bridge allows the house to disengage itself from the ground,  giving the occupants a sense of  privacy and the feeling of being on a platform up in the trees.

South Elevation
South Elevation

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Palm Beach House / Vaughn McQuarrie" 05 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/424189/palm-beach-house-vaughn-mcquarrie> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.