the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. BLOCO Arquitetos
  6. 2013
  7. Migliari Guimarães House / Bloco Arquitetos

Migliari Guimarães House / Bloco Arquitetos

  • 01:00 - 8 September, 2013
Migliari Guimarães House / Bloco Arquitetos
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
  • Architects

  • Location

    Brasilia, Brazil
  • Architect in Charge

    Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco, Rodrigo Scheel
  • Collaborators

    Daniella Rauber, Guilherme Mahana, Victor Silvério, Bruno Pessoa
  • Area

    470.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami + 36

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

Text description provided by the architects. This house is located inside a small gated community. In this context, taken away from the city and far from its urban dynamics we felt the necessity to question the way in which the house would relate to its surroundings. Our answer was very influenced by the context and by the client´s desire and it was to  create an architecture that explores the visual heaviness of its masses and is introverted, more closed towards the street and open to the existing backyard. We didn´t have an urban life happening in the street right in front, so we felt we didn´t need to communicate the house with the street directly through transparency or big openings. 

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The operation we did was to replace the usual communication of the house with the street through traditional windows with one that is made through the volumes that form the building. Therefore we transformed the spaces created between the recessed volumes of the house in the interface between the house and the public space. Without big openings besides the ones towards the back garden we decided to animate the composition of the house volumes by associating them to the different functions of the program. The bedrooms are contained in a sequence of spaces facing the morning sun. They are linearly grouped so it would reflect the union of the family life. 

Floor Plan
Floor Plan

Big openings and sliding glass doors face the existing forest behind the house. Internally there is no doors between the bedrooms, living room and services. The transition between these areas is insinuated through the natural light from internal winter gardens. Two singular elements stand aside at the top of the composition. They are triangular openings that open the living room to the sky, serving as spaces for sculptures and art. Seen from the street they are the windows of the house. At night they are lit up and insinuate the life happening inside. During the day they appear as forms with no content, reflecting the sky.

Migliari Guimarães House / Bloco Arquitetos, © Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Cite: "Migliari Guimarães House / Bloco Arquitetos" 08 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/424152/migliari-guimaraes-house-domo-arquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments