the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. United Kingdom
  5. McDowell + Benedetti
  6. Springboard Business Centre / McDowell + Benedetti

Springboard Business Centre / McDowell + Benedetti

  • 01:00 - 3 September, 2013
Springboard Business Centre / McDowell + Benedetti
Springboard Business Centre / McDowell + Benedetti, © Tim Soar
© Tim Soar

© Tim Soar © Tim Soar © Tim Soar © Tim Soar + 15

  • Architects

  • Location

    Ellerbeck Way, Stokesley, Middlesbrough, North Yorkshire TS9, United Kingdom
  • Services Engineer

    BDSP
  • Structural Engineer

    Adams Kara Taylor
  • Quantity Surveyor

    Jackson Coles
  • Photographs

Text description provided by the architects. McDowell+Benedetti’s The Springboard Business Centre presents a new typology for the workspace, responding to a growing demand in the UK for small, flexible and sociable managed workspaces. Designed specifically for start-up businesses, The Springboard Centre, which was officially opened this summer by HRH Duke of York, provides subsidized offices, communal spaces and training facilities in a new 13,500 sqft “incubator” building located in an industrial park in Stokesley, North Yorkshire.

Springboard Business Centre / McDowell + Benedetti, © Tim Soar
© Tim Soar

The building has been funded by Yorkshire Forward, European Regional Development Fund and Hambleton District Council with the intention to foster new businesses and boost entrepreneurship in the region.

The winning entry of an international RIBA competition, the design is innovative and highly sustainable in both servicing and construction. The client wanted a landmark building to attract and promote young innovative new businesses. The winning design so captured their imagination, they raised additional funds to deliver the scheme without compromise.

© Tim Soar
© Tim Soar

The result is a successful local authority public building (built on a modest budget of £2 million/ £148 per sqft) and an exemplar sustainable building model, which could be repeated in other locations with minimum modification.

The building creates intimate flexible spaces conducive to how small businesses operate. It is orientated on a north/south axis to maximise daylight through a central atrium bounded by a rigorous arrangement of two rows of offices on two floors. Services design allows easy reconfiguration of layouts of units over the life of the building. All units open onto a generous multi-purpose communal space with stair core and centralised facilities, creating an open atmosphere and promoting the cross-fertilisation of ideas. Folding doors moderate between private offices and communal space, enabling tenants to choose an appropriate balance of privacy and openness. Small inter-connecting units permit businesses to accumulate space as they grow during their maximum 3-year tenancy from 350 sqft to 700 sqft to 1050 sqft or more.

© Tim Soar
© Tim Soar

The Springboard Centre is already the recipient of four awards: the RIBA 2005 White Rose Award for Sustainability, the Royal Town Planning Institute Regional Innovation and Sustainability Award, The Journal Landmark Environment Award and the RICS Pro Yorkshire Design and Innovation Award. 

The Springboard Centre wears its environmental credentials with pride.  The building has a high performance envelope with insulation above existing building regulation standards.  Other strategies include maximised daylighting and natural ventilation, with both weather-sensing automatic controls and individual occupier-control, exposed thermal mass, rainwater and grey water recycling and biodiversity landscaping.

Detail
Detail

Both externally and internally the building deploys a limited palette of ubiquitous renewable materials, which are robust and durable and have been specified for long-term performance and reduced maintenance. These materials are repeated in an elemental design to provide significant economies in construction and reflect an overall strategy to minimise energy consumption.

The Springboard’s signature aluminium louvered façade wraps the entire building to provide shade from the easterly and westerly low angled sun. Spaced at 500mm from the building, it also doubles as a security screen, allowing high level windows to be left open in the summer to aid night cooling.

© Tim Soar
© Tim Soar

The floating roof structure, constructed of timber trusses pre-fabricated in Austria is lit with rooflights to create a beacon at night to locate the centre, establishing an enduring iconic image.

McDowell+Benedetti helped judge an artwork competition won by Kathryn Hodgkinson, who has produced a series of cast glass installations throughout the building.

The building is tenanted by small businesses specialising in sustainable technologies. 

Diagram
Diagram

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
McDowell + Benedetti
Office
Cite: "Springboard Business Centre / McDowell + Benedetti" 03 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/423218/springboard-business-centre-mcdowell-benedetti/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments