the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Kerr Ritchie
  6. 2011
  7. RR House / Kerr Ritchie

RR House / Kerr Ritchie

  • 01:00 - 8 September, 2013
RR House / Kerr Ritchie
RR House / Kerr Ritchie, © Paul McCredie
© Paul McCredie

© Paul McCredie © Paul McCredie © Paul McCredie © Paul McCredie + 9

  • Architects

  • Location

  • Design Team

    Pete Ritchie, Bronwen Kerr
  • Area

    270.0 sqm
  • Project Year

    2011
© Paul McCredie
© Paul McCredie

Text description provided by the architects. This house sits on a lifestyle block at the northern end of Lake Hayes. The undulating landscape, mountainous backdrops, and horses in the paddock next door create an idyllic rural feel and a sense of spaciousness. The clients bought the site and found their design inspiration very close to home - the neighbours’ house. That is my parents’ place. We presented the clients with a few options, and they quickly settled on their preferred plan.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

The plan is designed to maximise the north-facing site and views. The house is laid out in two wings, living and sleeping. As with most of the houses we do it has been designed to integrate with the sloping site, creating stepped levels. The form of the house seemed to be a natural and appropriate response to the topography of the site.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

The bedroom wing has a steep roofline that follows the slope of the hill behind it. In the two teenagers’ bedrooms the tall roof space allows for mezzanine floors, accessed by wall ladders and partly closed off with translucent plastic sheets. The bedroom wing and the east-facing sides of the other wings are clad in a dark corrugated metal. The garage and living wing on the west side are clad in vertical and textured cedar weatherboards with concrete blockwork.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

The timber is carried on throughout the interior in the entry wall and the flooring, with a cedar screen between the entry and the kitchen. Similarly the blockwork is continued on to the interior. The mix of simple and robust materials creates a different profile for each wing, but also forms a coherent link between exterior and interior surfaces.

Floor Plan
Floor Plan
Cite: "RR House / Kerr Ritchie" 08 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/422874/rr-house-kerr-ritchie/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments