Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Commercial Architecture
  4. Brazil
  5. Triptyque
  6. 2012
  7. Leitão 653 / Triptyque

Leitão 653 / Triptyque

  • 01:00 - 23 August, 2013
  • Translated by Nico Saieh
Leitão 653 / Triptyque
Leitão 653 / Triptyque, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 18

  • Architects in Charge

    Greg Bousquet, Carolina Bueno, Guillaume Sibaud e Olivier Raffaelli
  • Localização

    Rua Francisco Leitão, 653 - Pinheiros, São Paulo, 05414-025, Brazil
  • Collaborators

    Damien Murat, Bruno Simões, Aline D´Avola, Pedro de Mattos Ferraz
  • Coordenador Geral Triptyque

    Luiz Trindade
  • Project Area

    1280.0 sqm
  • Ano do projeto

    2012
  • Fotografias

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. Leitão_653 is a building located in the heart of Pinheiros, a popular neighborhood which combines small traditional buildings and new residential towers. Inserted between two lofty towers, a long and narrow plot, the building is 4 meters wide and 25 meters high.

Mundo Estudio de Arquitetura e Design. Image © Leonardo Finotti
Mundo Estudio de Arquitetura e Design. Image © Leonardo Finotti

The studios occupying the building enjoy a smooth flow between the plates through a central tower. Alternating terraces on the 2nd floor and roof offer living areas and promote exchange and community life.

Section
Section

"Leitão 653" was conceived as a place of inspiration in permanent connection with the city. This connection is provided by a set of transparency affirmed the facade. The building draws a cathedral light, completely revisited, like a latticework. The wall, multifaceted indeed plays to absorb light during the day. As for the night, light radiates as a goldsmith working in a casket. In this urban theater play scenes carved by a fine lace glass, cut and articulated as a Chinese shadow puppet show.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

This gigantic panel allows smooth communication between the city and the interior of the building while providing a real solution to the constraints vis-à-vis. These scenes of transparency, a subtle eroticism, revealing another use of the building, visible from the street.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The uniqueness of this project lies in its layout that encourages emulation, the expansion as a business incubator, an urban incubator.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Triptyque
Office
Cite: "Leitão 653 / Triptyque" [Leitão 653 / Triptyque] 23 Aug 2013. ArchDaily. (Trans. Saieh, Nico) Accessed . <https://www.archdaily.com/418977/leitao-653-triptyque/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.