the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Maxim Winkelaar Architects
  6. 2013
  7. Residence Zoetermeer / Maxim Winkelaar Architects

Residence Zoetermeer / Maxim Winkelaar Architects

  • 01:00 - 21 August, 2013
Residence Zoetermeer / Maxim Winkelaar Architects
Residence Zoetermeer / Maxim Winkelaar Architects, Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis
Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis

Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis + 16

  • Architects

  • Location

    Zoetermeer, The Netherlands
  • Design Team

    Maxim Winkelaar and Bob Ronday
  • Engineer

    Van Rossum Bouwkunde
  • Contractor

    Bouwbedrijf Hempelmann
  • Area

    523.0 sqm
  • Project Year

    2013
Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis
Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis

Text description provided by the architects. The original house, built in 1999 has undergone a complete transformation. The original house consisted of vertical rectangular volumes with three floors. Attached to the volume was slanted covering of combined glass and copper cladding. This lead to unacceptable leakage and an unacceptable climate right from the original completion. The owners patiently tried to live with these shortcomings for a few years but eventually decided that the solution would be to remodel their house. The technical qualities of the main volume were excellent so that with some adjustments they could be maintained and implemented into the new design.

Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis
Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis

We created a design of interlocking lines and volumes. Each of the four facades have individual characteristics that have been achieved with the use of inward and outward projecting masses and shapes. Examples of these techniques can are clearly visible in the loggia of the living room located on the first floor and the expansion of the kitchen which has a balcony. The facades are a combination of white plaster work and ‘Keralit’ timber look. The shapes and curves in the facades ensure coherence in the design and presents a playful effect.

Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis
Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis

The living room has been created on the first floor so that the view of the lake in the vicinity can be even enjoyed to full extent. The living room is equipped with a large gas fire place which separates the room into a sitting area and television area. The first floor also houses a pantry, a study and a playroom for the children. The master bedroom is equipped with an en-suite bathroom and dressing room which are situated, next to the entrance hall and the kitchen on the ground floor. On the second floor there are two additional bedrooms and a bathroom.

Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis
Courtesy of Maxim Winkelaar Architects & ©Nelis

With the new building additions, the house is increased by 75 m2. Solar panels have been implemented onto the flat roof and because of the high parapet they are not visible from the street level.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "Residence Zoetermeer / Maxim Winkelaar Architects" 21 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/418735/residence-zoetermeer-maxim-winkelaar-architects/> ISSN 0719-8884