the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Kleboth Lindinger Dollnig
  6. Das Aigner / Kleboth Lindinger Dollnig

Das Aigner / Kleboth Lindinger Dollnig

  • 01:00 - 23 August, 2013
Das Aigner / Kleboth Lindinger Dollnig
Das Aigner / Kleboth Lindinger Dollnig, © Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

© Andreas Buchberger © Andreas Buchberger © Andreas Buchberger © Andreas Buchberger + 17

© Weinfranz
© Weinfranz

Text description provided by the architects. House without a plot. On a property that was built entirely with garages and storage rooms, the owner, the family Aigner neither bought the plot nor the existing building, but the right to build a house on top of it – completely without any open space, next to the church, right in the medieval center of the old forge community Ybbsitz in Lower Austria.

© Weinfranz
© Weinfranz

Trust. The owners and the architects had already realized a building project in Ybbsitz together, thereby a solid foundation of trust with the mayor and local authorities already existed. Without long discussions, the unusual shape was adopted and approved.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

New atop old. Two holiday apartments were built on the existing garage base. The bold wooden structure was completely covered with copper - the metal skin as a reference to the centuries-old forge tradition in the region.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

Double – Single. The room atmosphere is very diversified: The ground floor glazed generously and in direct contact with the dense, manifold environment. Upstairs is introverted, only with narrow window openings. The apartments have a size of 65 and 95m², and may be used entirely independent of one another, or, if the great sliding wall is opened, as a unit. Then the large table and the 16m long bench offer a lot of space for huge parties.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

Ensemble. On one side, 'Das Aigner' defines together with three other houses a small public town square. On the other side, the facade tilts away from the road, opening up the narrow street and showing respect to the adjacent church. At the ends of the building are a public and an internal staircase.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

New life. Just as the first construction project of the Aigner family, 'Das Aigner' helps to bring fresh life into the center of Ybbsitz.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Das Aigner / Kleboth Lindinger Dollnig" 23 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/417543/das-aigner-kleboth-lindinger-dollnig/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.