We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Atriumhaus am Waldrand / Kleboth Lindinger Dollnig

Atriumhaus am Waldrand / Kleboth Lindinger Dollnig

Courtesy of Günter Richard WettCourtesy of Günter Richard WettCourtesy of Günter Richard WettCourtesy of Günter Richard Wett+ 18

Mattsee, Austria
  • Area Area of this architecture project Area:  300 Area:  300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2009 Year:  2009
  • Photographs Photographs:  Günter Richard Wett
Courtesy of Günter Richard Wett
Courtesy of Günter Richard Wett

Text description provided by the architects. The site with its distinct longitudinal form completes the building development of the village and marks a direct transition to the adjacent nature reserve. Without doing that the usual way by setting up a fence.

Courtesy of Günter Richard Wett
Courtesy of Günter Richard Wett

Under the pitched roof, required by the authorities, all functions are strung together: storage, carport, wardrobe, sauna, hall and the actual house itself. Prefabricated walls of exposed concrete hold up the roof, the wooden house was constructed underneath it.

Courtesy of Günter Richard Wett
Courtesy of Günter Richard Wett

The two storey house is compact and offers the usual functions of a single family home. Suspensible windows allow the owners to cook inside and outside on the terrace. Depending on the weather life takes place indoors, in the hall, on the patio or in the garden.

Courtesy of Günter Richard Wett
Courtesy of Günter Richard Wett

Wet rooms and installation rooms are situated in the solid structure in the northern part of the building. Solar panels on the roof and geothermal energy are used for heating.

Courtesy of Günter Richard Wett
Courtesy of Günter Richard Wett

The hall is a hybrid, roofed over and vitrified but not heated. It has no distinct function yet is multifunctional: to peg out washing, for parties on rainy days, for repairing the motorcycle, for playing in the sand box, as relaxation room for the sauna. A room always a bit ‘untidy’ but drawn from life.

First Floor Plan
First Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Atriumhaus am Waldrand / Kleboth Lindinger Dollnig" 20 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/417524/atriumhaus-am-waldrand-kleboth-lindinger-dollnig> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.