the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Simon Conder Associates
  6. 2008
  7. El Ray / Simon Conder Associates

El Ray / Simon Conder Associates

  • 01:00 - 19 August, 2013
El Ray / Simon Conder Associates
El Ray / Simon Conder Associates, Courtesy of Simon Conder Associates
Courtesy of Simon Conder Associates

Courtesy of Simon Conder Associates Courtesy of Simon Conder Associates Courtesy of Simon Conder Associates Courtesy of Simon Conder Associates + 13

  • Architects

  • Location

  • Design Team

    Simon Conder, Pippa Smith
  • Structural Engineer

    Fluid Structures
  • Environmental Engineer

    ZEF
  • Contractor

    Ecolibrium Solutions
  • Project Year

    2008
Courtesy of Simon Conder Associates
Courtesy of Simon Conder Associates

Text description provided by the architects. Dungeness beach is a classic example of ‘Non-Plan’ and the houses that populate the beach have developed through improvisation and bodge. This scheme develops this tradition in a way that responds to the drama and harshness of the landscape.

El Ray is part of a group of five beach houses located immediately to the east of the huge Dungeness A power station. The original house consisted of a 19th century railway carriage with flimsy lean tos to the north and south. It was in extremely poor condition and too small to accommodate our clients and their growing family. We were asked by our clients to increase the accommodation area by approximately 50%, and dramatically improve the environmental performance of the house.

Section and Plan
Section and Plan

The new house incorporates the old railway carriage inside a highly insulated timber structure. The carriage forms the centre point of the main living area and accommodates the kitchen. A fully glazed southern elevation gives views out over the channel and a series of smaller slot windows on the other elevations give focused views of the adjacent lighthouse, coastguard station and nuclear power station.

Courtesy of Simon Conder Associates
Courtesy of Simon Conder Associates

The sloping roof deck acts as an observation platform with extraordinary 360 degree views of the beach and the sea. The plan incorporates two courtyards to provide shelter from the constant wind.

Courtesy of Simon Conder Associates
Courtesy of Simon Conder Associates

Environmental Performance

Environmental control is achieved through a combination of super insulation, passive solar gain, cross ventilation and a wind turbine.

Courtesy of Simon Conder Associates
Courtesy of Simon Conder Associates

The high levels of insulation in the walls, roof and floor ensure that heat loss from the building is minimal and very little energy is required for heating, lighting and ventilation. External glazing consists of a combination of double-glazed, low ‘E’, argon- filled frameless fixed lights and thermally-broken, aluminium sliding doors. The structural timber frame is constructed from lightweight engineered timber I-Joists, braced inside and out with a sheathing material manufactured entirely from wood waste. The insulation between the I-joists and studs is made from recycled newspaper. The external cladding and decking is made from an FSC certified hardwood called Itauba and the internal wall linings, floors and all joinery are constructed from FSC certified birch plywood.

Courtesy of Simon Conder Associates
Courtesy of Simon Conder Associates

A canopy projects out over the south deck to shade the living areas from the high summer sun, but allows the low winter sun to warm the house. When necessary a wood-burning stove, using drift wood from the beach, is used to supplement the passive solar gain in the winter months and in extremely cold conditions electric under floor heating, powered by the wind turbine, will heat the two bedrooms and the bathroom.

Courtesy of Simon Conder Associates
Courtesy of Simon Conder Associates

It is anticipated that the during the year the wind turbine will generate more electricity than the house will consume, meaning that the house can be run at carbon negative. The client intends to sell any surplus electricity generated by the wind turbine back to the National Grid.

Elevations
Elevations

View the complete gallery

About this office
Cite: "El Ray / Simon Conder Associates" 19 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/416744/el-ray-simon-conder-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.