Cube House / studio mk27

Cube House / studio mk27

Cube House / studio mk27 - Image 2 of 31Cube House / studio mk27 - Image 3 of 31Cube House / studio mk27 - Image 4 of 31Cube House / studio mk27 - Image 5 of 31Cube House / studio mk27 - More Images+ 26

São Paulo, Brazil
  • Project Team : Anna Hellena Villela, Henrique Bustamante, Maria Cristina Motta, Mariana Simas
  • Technical Drawings : Anna Hellena Villela, Henrique Bustamante
  • Landscape Designer : Isabel Duprat
  • Structural Engineering : Gilberto Pinto Rodrigues
  • Site Area : 900 sqm
  • Collaborators : Maria Cristina Motta, Mariana Simas
  • City : São Paulo
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Cube House / studio mk27 - Image 9 of 31
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. An urban house resting like a monolith over the garden; a single cubic volume housing every function and opening and closing to the outside. Each design has small, very simple rules that give the structure its form. The rule here was to inhabit this pure volume, building openings wherever necessary and considering climate conditions.

Cube House / studio mk27 - Image 29 of 31
Section

The common area is therefore an open space, like a rip in a concrete box, totally integrated with the garden. The cube-box is rebuilt on this floor using metallic panels - made of perforated sheets – that can be opened all the way. When closed, this system gives the room privacy and shade. When open, indoor space becomes an extension of outdoor space.

Cube House / studio mk27 - Image 22 of 31
© Fernando Guerra | FG+SG

The other top two floors are held in a concrete box, where the project's rules, the perforations in the cube, are continued: there are open windows in the bedrooms, television room and office, providing ventilation. Nevertheless, the cube's materiality remains clearly identifiable.

Cube House / studio mk27 - Image 23 of 31
© Fernando Guerra | FG+SG

On openings in the bedrooms, the same metallic paneling works to filter the light. A second layer for closing is made of sliding glass panels. This entire system of metal and glass panels is completely embedded in the walls, giving the homeowners total control of lighting and ventilation. The last floor houses not only part of the home's infrastructure, but also a small outdoor living area on a garden terrace, with a view to the surrounding area.

Cube House / studio mk27 - Image 20 of 31
© Fernando Guerra | FG+SG

Like its simple volumes, Casa Cubo uses few architectural materials. The façades are comprised of rough concrete – shaped using a handcrafted wooden mold – and the metallic panels – whose color is reminiscent of the concrete itself. The inside is structured by a specially designed ceramic tile floor that forms a continuous fabric in the common area.

Cube House / studio mk27 - Image 24 of 31
© Fernando Guerra | FG+SG

Casa Cubo at night becomes a lantern. The internal space is seen on the façade: the dense volume of concrete is muted, giving way to volumes of internal light, as if they were extruded from the cube itself. A monolithic volume that, in its empty interior, contains other volumes.

Cube House / studio mk27 - Image 25 of 31
Ground Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cube House / studio mk27" 19 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/416613/cube-house-studio-mk27-marcio-kogan-suzana-glogowski> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.