the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Parking
  4. United States
  5. WRNS Studio
  6. Tahoe City Transit Center / WRNS Studio

Tahoe City Transit Center / WRNS Studio

  • 01:00 - 18 August, 2013
Tahoe City Transit Center / WRNS Studio
Tahoe City Transit Center / WRNS Studio, © Bruce Damonte
© Bruce Damonte

© Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte + 12

  • Architects

  • Location

    Tahoe City Transit Center, Tahoe National Forest, Tahoe City, CA 96145, United States
  • Design Team

    Jeff Warner, Sam Nunes, Bryan Shiles, Wright Sherman
  • Drawings

    WRNS Studio
  • Photographs

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Text description provided by the architects. At the turn of the last century, Lake Tahoe became a scenic holiday destination. The region has since become a year-round residential community as well as a popular recreational retreat for the roughly 11.5 million people living within a four-hour driving distance. As a result, traffic congestion, inadequate parking, and pollution have begun to threaten Tahoe’s natural resources. To encourage greater reliance on public transportation, the Placer County Department of Public Works commissioned WRNS Studio to design an intermodal transit center in Tahoe City, California.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The Tahoe City Transit Center incorporates surface parking for 130 cars, a bus loop for six regional buses, and a transit facility with two restrooms, administrative space, built-in bike lockers, and an enclosed meeting area for up to 40 people. Configuring the facility as a bus loop, with buses loading and unloading on both sides, minimized the facility’s footprint as much as possible. Shaped like a boat, with long wooden slats along the underside, the roof is supported by a few stone columns to allow views of the landscape to pass underneath. The roof is designed to hold snow up to 250 pounds a foot. A snow melt system around the edge of the roof gradually melts the snow, and a rainwater harvesting system collects the water in gutters, stores it in a 4,000-gallon cistern, and reuses it for irrigation and toilet flushing.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The site layout incorporates existing trees and established walking and cycling paths. Sustainable landscape strategies include pervious pavement in the parking areas, use of local materials, and low-water native planting and vegetation. Although modern in form, the building references its context by bringing together two of the areas predominant materials, Sierra granite and western red cedar.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The building conserves energy in a number of ways. Laminated solar cells are integrated into the roof, supplying most of the facility’s peak load. Operable windows and a clerestory facilitate natural ventilation. The broad roof eaves provide shade in the warm months; in the cold months, the angle of the roof allows direct sunlight, filtered by the trees, to illuminate the narrow floor plate. Thermally massive walls, high-performance insulated glazing, and radiant heating further reduce energy consumption. A series of bronze plaques embedded in the granite walls explains the transit center’s sustainable elements, helping visitors to understand their connection to the natural environment.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Tahoe City Transit Center / WRNS Studio" 18 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/415455/tahoe-city-transit-center-wrns-studio/> ISSN 0719-8884