the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Katsutoshi Sasaki + Associates
  6. 2013
  7. House of Kasamatsu / Katsutoshi Sasaki + Associates

House of Kasamatsu / Katsutoshi Sasaki + Associates

  • 01:00 - 14 August, 2013
House of Kasamatsu / Katsutoshi Sasaki + Associates
House of Kasamatsu / Katsutoshi Sasaki + Associates, Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates + 27

  • Architects

  • Location

    Kasamatsu, Japan
  • Structure Company

    Tatsumi Terado Structural Studio
  • Construction Company

    ASJ Gifu Studio
  • Area

    113.25 sqm
  • Project Year

    2013
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Text description provided by the architects. It may have become fewer these days, but many people still have experiences of eating or relaxing with families beneath a tree, or climbing trees to find their own space to play. It is just a metaphor, but the desirable place for a family to gather and spend time may be somewhere like beneath a tree, laid-back, with moderate sunshine and comfortable breeze.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

To create your own space around the trunk, keeping the distance and each doing one’s own thing, seems to be more contemporary and realistic than a decade-ago concept of a living room where a whole family members spend time together watching TV. To have a space surrounding the trunk means, putting it the other way around, to have something to block the view in the center of a space. Your view may be blocked, but the distance from the center or relationship between positions will be clearer than one-room space with an overall view. That means your own position becomes clearer. The circulatory nature of the space would also enable to amplify the distance within a room without being restricted by dimension lines on the plan.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

The space inside a tree is a special one for children. They don’t mind it being small or care about climbing up and down. Those factors are rather necessary to feel it as their own place. Just like such a space found during climbing up a tree, it is nice that each family member has a position connected to the whole without being isolated. As the time passes, those positions can be exchanged to allow more ways of having fun.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

What happens when light and wind comes in? Not a direct and strong sunlight but soft, processed light or layers of reflected light to lighten up the space fluffily, which should be comfortable. Small light or soft breeze coming in one place could affect the surroundings, be shared and work on the whole space. You can have a glimpse of a relaxed family through the gap (hole) where light and breeze come through. Family gathering beneath the tree, or spending time above the tree are such primitive models but could certainly be applied to the contemporary life.

1 Floor Plan
1 Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "House of Kasamatsu / Katsutoshi Sasaki + Associates" 14 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/414949/house-of-kasamatsu-katsutoshi-sasaki-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.