the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Bach Arquitectes
  6. 2008
  7. PR House / Bach Arquitectes

PR House / Bach Arquitectes

  • 00:00 - 13 August, 2013
PR House / Bach Arquitectes
PR House / Bach Arquitectes, Cortesía de Bach Arquitectes
Cortesía de Bach Arquitectes

Cortesía de Bach Arquitectes Cortesía de Bach Arquitectes Cortesía de Bach Arquitectes Cortesía de Bach Arquitectes + 28

  • Architects

  • Location

    Tiana, Spain
  • Project Architects

    Jaume Bach, Eugeni Bach
  • Project Area

    342.93 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photography

    Courtesy of Bach Arquitectes
Cortesía de Bach Arquitectes
Cortesía de Bach Arquitectes

Text description provided by the architects. The project arises from the willingness to study how a townhouse, that is, with one of its party walls with no openings, can get natural light around the entire perimeter, and therefore have the same qualities as an isolated house.

Cortesía de Bach Arquitectes
Cortesía de Bach Arquitectes

To achieve this goal, the area immediately adjacent to the party wall generates a series of triple spaces, skylights, and courtyards that cross all the floors of the house, generating a spatial and luminous complexity, as well as views both in plan and in section, discovering a surprising interior within a perimeter that results from a strict building code.

Cortesía de Bach Arquitectes
Cortesía de Bach Arquitectes

The program is organized in a single volume, limited by the minimum buildable distances and depths of the lot. The result is a rectangle located in the middle of the lot, creating an entrance courtyard on the rear and a garden raised above the street, overlooking the sea.

Cortesía de Bach Arquitectes
Cortesía de Bach Arquitectes

In the basement, the entrance and parking for two vehicles are organized at the street level. At the back of the lot, a courtyard that crosses the entire house brings light and ventilation to this buried floor. From the entrance, a staircase leads directly to the ground floor, where the living room, dining room, and kitchen are organized. Between the living room and dining room is a small bathroom for this floor that also divides the space.

Cortesía de Bach Arquitectes
Cortesía de Bach Arquitectes

The courtyard contains a closed staircase that leads to the first floor, where 3 bedrooms are laid out. Two double bedrooms share a bathroom across the courtyard, supported on the party wall, and a main bedroom with bathroom en suite. A new staircase, laid out immediately above the previous one, leads to the second floor, where there is a small studio and a terrace open towards the south.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "PR House / Bach Arquitectes" [Casa PR / Bach Arquitectes] 13 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/414460/pr-house-bach-arquitectes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments