the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Formwerkz Architects
  6. The Courtyard House / Formwerkz Architects

The Courtyard House / Formwerkz Architects

  • 01:00 - 9 August, 2013
The Courtyard House / Formwerkz Architects
The Courtyard House / Formwerkz Architects, © Albert Lim
© Albert Lim

© Albert Lim © Albert Lim © Albert Lim © Albert Lim + 17

  • Architects

  • Location

  • Design Team

    Alan Tay, Livina Rahmayanti, Cai Xun, Alicia
  • C&S Engineer

    Portwood & Associates
  • M&E Engineer

    Elead & Associates
  • Landscape Architect

    Salad Dressing
  • Photographs

© Albert Lim
© Albert Lim

Text description provided by the architects. The courtyard house is located in a 3-storey mixed-landed residential district, on the eastern part of Singapore. Built for a multi-generational family who seeks a communal way of living but wanted a space that are private, screened from the prying eyes of surrounding neighbors. While inspired by the Si He Yuan courtyard house, the project seeks to readapt the vernacular typology found in the northern regions of China, to a detached house typology in an urbanized tropical context.

© Albert Lim
© Albert Lim

The massing, comprising of two blocks in a north-south orientation, delineate the site with a front garden, the central courtyard where all the rooms looked into and a back garden. The public and private realms are layered in a spatial procession from the street. Circulation within the house circumambulate the courtyard on all floors.

© Albert Lim
© Albert Lim

The main spaces are organized around this central, outdoor atrium   where a lap pool runs parallel to one edge. The ground floor is finished entirely in hone travertine without any drops to blur the boundaries between indoor and outdoor, unifying the entire ground floor as a singular, seamless, communal space. The perforated concrete wall allows for air-flow and glimpses of the garden beyond but shields the western sun and its adjacent neighbors.

© Albert Lim
© Albert Lim

The house expresses the relationship between periphery and core. Similar to the traditional courtyard typology, the inner core is a private, secure and well-ventilated outdoor space intended as an extension of the family space. While the periphery is surrounded in dense tropical foliage, the courtyard is tranquil and contemplative. Through a series of spatial appendixes of bridges, wall perforations, pool extensions, shower stalls, stairs and bay windows that penetrate the two side walls that bound the inner sanctum, the residents gets to experience the tropical garden on the periphery.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Formwerkz Architects
Office
Cite: "The Courtyard House / Formwerkz Architects" 09 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/413338/the-courtyard-house-formwerkz-architects/> ISSN 0719-8884