the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Takuro Yamamoto Architects
  6. 2006
  7. H-Orange / Takuro Yamamoto Architects

H-Orange / Takuro Yamamoto Architects

  • 01:00 - 7 August, 2013
H-Orange / Takuro Yamamoto Architects
H-Orange  / Takuro Yamamoto Architects, Courtesy of Takuro Yamamoto Architects
Courtesy of Takuro Yamamoto Architects

Courtesy of Takuro Yamamoto Architects Courtesy of Takuro Yamamoto Architects Courtesy of Takuro Yamamoto Architects Courtesy of Takuro Yamamoto Architects + 14

  • Structure

    Reinforced Concrete
  • Structure Design

    Masuda Structural Engineering Office
  • Construction

    Hanami-Kensetsu
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Takuro Yamamoto Architects
Courtesy of Takuro Yamamoto Architects

H-ORANGE is an independent house featured by the character of its site, which is located next to a small field and large woods, although it is placed in the center of Tokyo.

Courtesy of Takuro Yamamoto Architects
Courtesy of Takuro Yamamoto Architects

To emphasize the scene of the woods and big blue sky above the field, west side of the second floor is widely opened with horizontal windows, and a large open-air terrace is located to surround the floor including the living room. With this arrangement, the residents can enjoy the harvest of the vast space above the field. But the view of the field itself is not really beautiful because it was insensitively walled by bricks and these walls seemed to give closed feeling of the place.

Courtesy of Takuro Yamamoto Architects
Courtesy of Takuro Yamamoto Architects

As the solution, the "Tilt Beam" which spans 12 meters over the terrace, is introduced. The original purposes of this "Tilt Beam" are to avoid people falling off and to protect the family’s privacy.  An ordinal vertical low wall is enough for these purposes, but such kind of wall would make the open-air terrace dark and harm the spacious feeling. The "Tilt Beam" is lifted slightly above the floor to form a slit of the light and tilted outwards to make the surface of the beam brighter with sunshine.

Courtesy of Takuro Yamamoto Architects
Courtesy of Takuro Yamamoto Architects

The "Tilt Beam" is not only for the safety and the privacy, but also cuts off the view to the insensitive brick walls. The height of the "Tilt Beam" is carefully decided to off the lower half of the scene from inside, and eventually, the views from the terrace and the living room are consisted only with pure blue sky and green woods, and the open-air feeling of the house is emphasized.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "H-Orange / Takuro Yamamoto Architects" 07 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/409894/h-orange-takuro-yamamoto-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.