the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. China
  5. LYCS Architecture
  6. 2013
  7. Shanghai Hongqiao CBD Office Headquarters Building / LYCS Architecture

Shanghai Hongqiao CBD Office Headquarters Building / LYCS Architecture

Shanghai Hongqiao CBD Office Headquarters Building / LYCS Architecture
Shanghai Hongqiao CBD Office Headquarters Building / LYCS Architecture, Courtesy of LYCS Architecture
Courtesy of LYCS Architecture

LYCS Architecture has shared drawings and renderings for their Shanghai Hongqiao CBD Office Headquarters Building, which broke ground this month. Situated in a rapidly developing part of western Shanghai and at the center of a transportation hub, the project is scheduled to be completed in 2014.

Courtesy of LYCS Architecture Courtesy of LYCS Architecture Courtesy of LYCS Architecture Courtesy of LYCS Architecture + 15

From LYCS Architecture. The Corporation Office Headquarters building is part of the phase-2 urban development scheme for the new Central Business District in Hongqiao, a rapidly developing piece of western Shanghai. The location of the project puts it at the center of car, train, and jet transportation, and is in fact the last building one sees before entering the busy Hongqiao High-Speed Rail Terminal from the south by bullet train, granting the project a significant urban presence.

Courtesy of LYCS Architecture
Courtesy of LYCS Architecture

The site has several challenging conditions: sandwiched by two city-designated temporary green spaces into an L shape, with a 60% frontage ratio requirement to the east, west and south, and a 24m tall highway overpass running adjacent to its north face, the building must respond to a maximum FAR of 1.60 and a height of 24m.

Courtesy of LYCS Architecture
Courtesy of LYCS Architecture

In dealing with these conditions, the L-shaped site was first filled in to its maximum extents as a perimeter block, then lofted up 4 stories to the building height limit while satisfying the desired program area of 13,000 sqm. The perimeter is then pushed and manipulated to create three exterior-facing spaces and three distinct interior courtyards, defining the spatial structure of the project.

3F
3F

Portions of the ground floor are cut away to allow for an open pedestrian circulation within and through the project, connecting the landscape plots to the north and southeast, the western main entrance, and the central courtyard space of the project. The project is divided into three main office volumes, designated A, B, and C which can function independently or in combination. The three pieces are linked by suspended bridges on the 2nd, 3rd and 4th floors. Parts of the 5th floor are offices while the rest provide an intertwining rooftop garden space from which one can access views of the landscape and courts below as well as different parts of the building. The unique elevation, composed of free-flowing modular panels, deals with the lighting for interior.

Courtesy of LYCS Architecture
Courtesy of LYCS Architecture

The project seeks to create an office environment as an inspired place, providing a variety of experiences and architectural moments to the users, speaking to the urban condition of multiplicity while harking back to the Chinese garden traditions of sequence, views, compartmental forms and spaces and a sentiment of harmony between architecture and landscape.

  • Architects

  • Location

    Shanghai, Hongqiao, China
  • Design Team

    Ruan Hao, Gary He, Yuan Zhan, Yan Li, Shanliang Jin, Devin Jernigan
  • Area

    27394.0 sqm
  • Project Year

    2013

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
LYCS Architecture
Office
Cite: Becky Quintal. "Shanghai Hongqiao CBD Office Headquarters Building / LYCS Architecture" 29 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/407976/shanghai-hongqiao-cbd-office-headquarters-building-lycs-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.