the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. United Kingdom
  5. Inside Out Architecture
  6. 2012
  7. Cinematographer’s House and Studio / Inside Out Architecture

Cinematographer’s House and Studio / Inside Out Architecture

  • 01:00 - 30 July, 2013
Cinematographer’s House and Studio / Inside Out Architecture
Cinematographer’s House and Studio  / Inside Out Architecture, © Ed Reeve
© Ed Reeve

© Ed Reeve © Ed Reeve © Ed Reeve © Ed Reeve + 30

  • Architects

  • Location

    Kilburn, London, United Kingdom
  • Structural Engineers

    Douglas Kenney
  • AV and Lighting Engineer

    Grahams Hi-Fi Ltd
  • Main Contractor

    Kaymac Construction Ltd
  • Area

    263.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

© Ed Reeve
© Ed Reeve

Text description provided by the architects. The layout of the house is uniquely tailored to the client’s specific lifestyle and livelihood, with a number of unusual spaces including a high-spec cinema, a double height library and a renovated warehouse studio complimenting the more traditional domestic spaces.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

The house’s picturesque urban setting adds to its singular character, sited on the edge of Kilburn Grange Park. A series of double-height sliding glazed screens take full advantage of these panoramic landscapes, with frameless corners eroding the division between house and park.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

The ancillary spaces are, by contrast, quite tactile and personal. Intimate bathrooms are located within freestanding joinery pods while the narrowness and subdued lighting of the main staircase helps to create a dramatic sense of arrival as you step into any of the main spaces. While the oak and stone add a sense of warmth to the white interiors, the restrained material palette of the main spaces acts as a canvas for the ever-visible green landscape outside.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Cinematographer’s House and Studio / Inside Out Architecture" 30 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments