We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Ngunguru House / Tennent + Brown Architects

Ngunguru House / Tennent + Brown Architects
© Paul McCredie
© Paul McCredie
Ngunguru, New Zealand

© Paul McCredie© Paul McCredie© Paul McCredie© Paul McCredie+ 9

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Text description provided by the architects. This house for a family with two young boys is sited on a previously leveled hilltop in regenerating Northland bush. Beautiful narrow coastal views between existing trees generated an idea of the house as a bush camp – a collection of single storey rooms along a central path with outdoor spaces between. The main path through the collection of “huts” terminates in a pool.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

Over sailing this central hall space is a draped second storey with latticed sides for shading which unifies the collection of forms. The lattice work casts dappled patterns throughout the day to capture a feeling of being under a tree canopy and is artificially lit from without to cast the same shadows to the interior at night.

The design seeks to take advantage of the warm northern climate, with the exterior spaces between the rooms always providing a variety of spaces to catch the sun and retreat from the sea breezes.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

Passive solar, sustainable sourced materials, thermal mass, on site wastewater disposal and water collection tanks are part of the sustainable design principles used.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Ngunguru House / Tennent + Brown Architects" 08 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/405498/ngunguru-house-tennent-brown-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.