the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Spain
  5. Cor & Asociados
  6. Kindergarden between Palms in Los Alcazares / Cor & Asociados

Kindergarden between Palms in Los Alcazares / Cor & Asociados

  • 00:00 - 25 July, 2013
Kindergarden between Palms in Los Alcazares / Cor & Asociados
Kindergarden between Palms in Los Alcazares / Cor & Asociados, © David Frutos
© David Frutos

© David Frutos © David Frutos © David Frutos © David Frutos + 42

  • Architects

  • Location

    Los Alcázares, Murcia, Spain
  • Project Architects

    Miguel Rodenas, Jesús Olivares
  • Client

    Ayuntamiento de Los Alcázares
  • Area

    811 sqm
  • Photographs

© David Frutos
© David Frutos

Text description provided by the architects. The evolution and exponential growth that Los Alcazares has suffered in recent years has brought the need for increased public provision of education, and among them, from early childhood. Such centers play an extremely important social work, as they allow the 'modern family model' compatible and fully develop family life and activities of the workplace.

© David Frutos
© David Frutos

The rapid growth and development of society resulting sometimes in an irregular urban organization, which in this context has shaped a piece of allocation of community facilities from the partial compensation plan 'Lorenzo', located between three roads , triangular plant, which has an area of 70,000 m2. the site is surrounded by a disjointed sequence of wooded green space. The extent of the plot led to the formulation of educational use compatible with the playful, projecting, as a result, the nursery school in a gallery or public space trees. This situation creates a 'space synergistic' doubly benefiting the whole population with the offer of a new public center surrounded by green areas, which does not exhaust the entire floor, allowing to articulate the rest of the parcel with the adjacent green areas.

© David Frutos
© David Frutos

The building occupies an area of 800 m2. The program articulates six classrooms, nest, multipurpose room, bedroom, dining room, and offices necessary for the proper development of the activities for which will be assigned. Inside, the center is organized into two wings connected by a main entrance that articulates the set of interior spaces with outdoor patio, so the building is closed to the street, and opens inside the courtyard, which embraces and looking protect the children play and create a unique inner landscape. Of these two wings, the first and largest of them, is where most of the organized teaching spaces and proper use of early childhood as well as offices and dressing rooms, in the second, there are the catering kitchen and facilities.

© David Frutos
© David Frutos

Thanks to the geographical situation and weather in Los Alcazares, a town on the edge of the Mar Menor, it is proposed that the classrooms were dumped into the yard, filtering and noise pollution, and, above all, opening up the space to the outdoors, offering a interesting amalgam of educational situation, and developing daily outdoor activities. To make this situation more generous, the limit is designed to protect the classroom with a large overhang can protect sun and weather.

Section
Section

The reflection and development outlined in this center of learning, for others, is based on the benefits of education outside the classroom as learning context, and group activities. This arises from research on two complementary but disciplinary opposite poles: the psychology faculty and teaching architecture of the central European 30s. First, we should mention the thesis of Enriqueta Molina in 'school and education outside the classroom: the contribution of outdoor learning scenarios' from which made Sharp (1943) indicating that what we can teach better in the classroom , there must be taught and what can we learn best through direct experience with natural materials and life situations outside of school, there must be learned and on the other hand, 'The Open Air School in Amsterdam' by Johannes Duiker which assumed Decroly theses and Dalton, which proposed that individual attention to children.

© David Frutos
© David Frutos

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kindergarden between Palms in Los Alcazares / Cor & Asociados" [Escuela Infantil y Guardería entre Palmeras en los Alcázares / Cor & Asociados] 25 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/405440/kindergarden-between-palms-in-los-alcazares-cor-and-asociados/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments