the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Chile
  5. Chauriye Stäger Arquitectos
  6. 2008
  7. Gen Carmen Sylva Building / Chauriye Stäger Arquitectos

Gen Carmen Sylva Building / Chauriye Stäger Arquitectos

  • 01:00 - 13 July, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Gen Carmen Sylva Building / Chauriye Stäger Arquitectos
Gen Carmen Sylva Building / Chauriye Stäger Arquitectos, © Ricardo Ferreira
© Ricardo Ferreira

© Ricardo Ferreira © Ricardo Ferreira © Ricardo Ferreira © Ricardo Ferreira + 14

  • Architects

    Rodrigo Chauriye, Beatriz Stäger.
  • Location

    Carmen Sylva, Providencia, Providencia, Región Metropolitana, Chile
  • Associate Architect

    Osvaldo Moreno
  • Area

    1800.0 m2
  • Project Year

    2008
  • Photography

    Ricardo Ferreira
  • Location

    Carmen Sylva at the corner of Luis Thayer Ojeda.
  • Site Area

    720 m²
  • Construction and Developer

    UNCO
  • Materials

    Concrete, slate, glass.
  • More Specs Less Specs
© Ricardo Ferreira
© Ricardo Ferreira

Project Description

The building is located in a consolidated area of Providencia. 7 floors high, the medium rise building is in front of some old oriental plane trees towering over 20 meters high.

The new master plan of the area raises the possibility of increasing the floor area of the building from the second floor up, which generates a gap where the larger volume is separated from its supports under the second floor. The volume is designed with a concrete frame that attempts to integrate the treetops. The project seeks to destroy the classic overlapping of plans, breaking the scheme with two typologies that are displayed differently to the street. Towards the corner, the single floor apartments overlap, and towards the party wall, duplex apartments are stacked, giving the facade a play of heights.

© Ricardo Ferreira
© Ricardo Ferreira

The single floor apartment typology has been grouped around an inner linear kitchen, designed as a cabinet. This piece of furniture is opened or closed by glass sliding doors that integrate it or separate it from the living-dining room as required.

The duplex apartment typology integrates both levels through the staircase, which on the second floor becomes a piece of furniture.

© Ricardo Ferreira
© Ricardo Ferreira

Grass covered terraces have been laid out on the roof, which helps to lower solar radiation outwards, while at the same time insulates the interior of the apartments. To the south, we have designed an enameled steel lattice where climbing vines cover the air conditioning facilities.

As to materiality, the building has a reinforced concrete structure, which has been treated on the outside with an insulating facade composed of a 20mm layer of Aislapol, and clad in cement plates. The frame that faces the trees is made of hammered concrete, and the walls of the base are clad in black slate. The floors of the apartments, terraces, and common areas have been designed with a porcelain wood flooring, which gives continuity and fluidity.

© Ricardo Ferreira
© Ricardo Ferreira

The building is designed in such a way as to avoid having a fixed point concierge. The safety of the building is designed through technical surveillance, an adequate access control system, and an integrated IP phone system with CCTV. The hall becomes a waiting area and living room without the classic concierge desk.

Planta baja
Planta baja

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Chauriye Stäger Arquitectos
Office
Cite: "Gen Carmen Sylva Building / Chauriye Stäger Arquitectos" [Edificio Gen Carmen Sylva / Chauriye Stäger Arquitectos] 13 Jul 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/399275/gen-carmen-sylva-building-chauriye-stager-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Ricardo Ferreira

Carmen Sylva大厦 / Chauriye Stäger Arquitectos