the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Australia
  5. Cox Rayner Architects
  6. Flinders Street Revitalisation / Cox Rayner Architects

Flinders Street Revitalisation / Cox Rayner Architects

  • 01:00 - 9 July, 2013
Flinders Street Revitalisation / Cox Rayner Architects
Flinders Street Revitalisation / Cox Rayner Architects, © Angus Martin Photography
© Angus Martin Photography

© Angus Martin Photography © Christopher Frederick Jones © Angus Martin Photography © Christopher Frederick Jones + 10

The Flinders Street Revitalisation is a rare case of transforming a pedestrian mall back to a trafficable street. Developed in the 1980s when pedestrianising main streets was fad, the Townsville Mall never achieved its purpose of enlivening the city.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The current transformation occurred as a result of a City Centre Master Plan by our practice, but separately commissioned.  Community consultation raised a desire to not only regenerate traffic but also for some form of pedestrian square.  Our analysis demonstrated the possibility of such a space occupying a bisecting cross-street, fortuitously linking Flinders Street to the river.  This potential extended the brief, and we created a new city heart focussed on a linear pavilion.  The pavilion architecture of vertically striated translucent and metallic panels created a design vocabulary for the street.  The pavilion also serves to provide a canopied theatrical film space, information centre, café and amenities.

The main street redevelopment retains substantial pedestrian space with its 9 metre pavements, occupied by shelters, corner marker structures, and a custom-designed suite of lighting, furniture and signage.  These elements are located and designed to enhance the streets historic fabric while camouflaging the deleterious building edges.

© Florian Groehn Photography
© Florian Groehn Photography

Conceptual Framework
Our design was to create as beloved a public environment for Townsville as we had done for the neighbouring Thuringowa City two years previously with the Thuringowa Riverway. We sought to best animate the street with both traffic and people co-existing harmoniously, and to accentuate the street’s historic fabric – Townsville’s earliest – while camouflaging unfortunate late century buildings. These objectives are achieved by a new pedestrian square linking the street to the river. By custom-designing all shelter, furniture, lighting, paving and signage into an integral suite, by retaining two significant fig trees in the road carriageway, and by opening shops onto wide pavements that are variously used for outdoor cafés, climbing gardens and meeting spaces.

Public and Cultural Benefits
The revitalisation has reinvigorated the life and retail economy of this formerly flailing city centre.  It has provided it with a multifaceted new city heart.  It has created interpretation of history of Flinders Street, and above all created a distinct identity much recognised by the city’s Council and public.

© Angus Martin Photography
© Angus Martin Photography

Relationship of Built Form to Context
The project returns Townsville to its traditional pattern of street life and movement thus enlivening the realm around it. Its elements – tall corner structures, shelters, lighting and furnishing elements, are all specifically placed and crafted to accentuate the street’s historic fabric as endemic to its character.

Program Resolution
The project was technically extremely complicated due to underground services, poor drainage configuration and inconsistent shopfront entries all occurring when the 1980s mall was built.  These constraints led to exhaustive balancing of architectural and engineering endeavours.

© Angus Martin Photography
© Angus Martin Photography

Allied Disciplines
Fantastic collaborative work by Andrew Green (RPS) on Landscape, AECOM for engineering, Dot Dash on signage, and historian Ray Holyoak on interpretive elements.

Cost/Value Outcome
Despite extreme engineering challenges which at one stage threatened to derail the project with cost, the city has obtained a rigorously crafted and tailored series of public realms within only $50 million.

© Angus Martin Photography
© Angus Martin Photography

Sustainability
Inherent in many ways – returning public transport accessibility to the city centre, creating social interactivity, removing former safety issues, powering the street and pavilion with its complete coverage of solar photovoltaic cells.

Response to Client and User Needs
Wholly evident in the dramatic difference in patterns and intensity of public life than before, including weekend markets, outdoor film festivals and community events, and shop owner applause.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Sustainability
Sustainability within the Flinders Street Revitalisation project is inherent in many – returning public transport accessibility to the city centre, creating social interactivity, removing former safety issues, and powering the street and pavilion with its complete coverage of solar photovoltaic cells.

Like most Australian regional tropical city streets, Flinders Street is wide, humid and hot.  Our approach to temperature management was to provide pedestrian edges both for movement and for shelter.  The shelters comprise a sequence of shade structures, green canopies and large canopy trees that significantly reduce the ‘urban heat island effect’.  The Flinders Street Pavilion incorporates rainwater harvesting and drip irrigation system for use in the precincts gardens.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The materials selection for the Flinders Street Redevelopment focused upon the use of locally sourced products for both the hard and soft landscape. Local suppliers for items such as pavements and plants stock were utilised to ensure minimal environmental impacts from product transportation. In addition to being locally supplied materials from North Queensland, the use of porphyry, granite and castle hill stone were selected for their durability and minimal maintenance regime. 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cox Rayner Architects
Office
Cite: "Flinders Street Revitalisation / Cox Rayner Architects" 09 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/397419/flinders-street-revitalisation-cox-rayner-architects/> ISSN 0719-8884