the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Spain
  5. Argola Arquitectos
  6. 2013
  7. Renovation of the Saint Exupéry School / Argola Arquitectos + Flint Archicture

Renovation of the Saint Exupéry School / Argola Arquitectos + Flint Archicture

  • 01:00 - 27 June, 2013
Renovation of the Saint Exupéry School / Argola Arquitectos + Flint Archicture
Renovation of the Saint Exupéry School / Argola Arquitectos + Flint Archicture, © Alberto Ruiz López & María Giménez Molina
© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina

© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina © Alberto Ruiz López & María Giménez Molina © Alberto Ruiz López & María Giménez Molina © Alberto Ruiz López & María Giménez Molina + 14

Text description provided by the architects. The building is a response to the expansion needs of the Saint Exupéry’s kindergarten, belonging to French Lycee in Madrid.

The architectural proposal has three main objectives:

© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina
© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina

INTEGRATION, Respecting the pre-existing urban and architectural landscape.

FORMAL AND CONCEPTUAL SINGULARITY,  to transmit a modern image that contributes positively to increasing social perception of the role of cultural vanguard of the French School.

FUNCTIONALITY. Without concessions, with connection between the layout and the functional program, resolution of access control, foot traffic, security and logistics. The most appropriate building solutions have been chosen for quality, cost, durability and ease of management and maintenance, all within expected budgetary possibilities.

INTEGRATION

© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina
© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina

Architectural integration is achieved through the use of brick facades, present both in the existing building and in the common services new construction.

This structure, supports a lighter construction made of colored glass walls, which aligns with the geometry of the existing building.

Thus, around the new building we generate a number of different spaces, densely wooded, to be used as an access garden, the sports courts and the elementary and college playgrounds.

FORMAL AND CONCEPTUAL SINGULARITY

© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina
© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina

We sought to emphasize the contrast between the heaviness of the brick construction and the lightness and transparency of the glass construction.

Color and light have been taken as a starting point for the design of the buildings and its interior design.

© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina
© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina

Outwardly, the glass panels of the facades alternate transparent and opaque glass. In addition to controling the amount and color of sunlight inside, it gives the facades formal richness and defines the essential features of its architectural image.

Inside, this color code has been led to the classrooms and common areas, singling each one of them by having everyone a different color combination in floors, walls and frames.

FUNCTIONALITY

© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina
© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina

The design of the building has used the rationality in the design of the spaces and in the building solutions.

We also designed a number of courtyards that provides natural light and ventilation to all the common areas.They work as an outdoor extension of elementary classrooms in the groundfloor. The classrooms located on the south side get their sunlight through these courts, thus allowing the south windows to be smaller.

In this facade, solar control blinds are integrated into the construction to limit solar radiation.

Diagram
Diagram

In contrast, northern classroom have been designed with large panes of colorless glass, which also allow a good view of the Sierra de Guadarrama.

The building has a central control system, which regulates the supply of clean and filtered air from outside, or the opening and closing of blinds depending on the external conditions. It controls also collection and treatment of used water and rain water, to be used in flushing toilets or watering, thus minimizing energy waste and use of water for the operation of the building.

© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina
© Alberto Ruiz López & María Giménez Molina

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Renovation of the Saint Exupéry School / Argola Arquitectos + Flint Archicture" 27 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/392787/reforma-de-la-escuela-saint-exupery-argola-arquitectos-flint-archicture/> ISSN 0719-8884