the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Germany
  5. Bolles + Wilson
  6. 2013
  7. St. Sebastian Kindergarten / BOLLES+WILSON

St. Sebastian Kindergarten / BOLLES+WILSON

  • 01:00 - 27 June, 2013
St. Sebastian Kindergarten / BOLLES+WILSON
St. Sebastian Kindergarten / BOLLES+WILSON, © Markus Hauschild
© Markus Hauschild

© Markus Hauschild © Markus Hauschild © Markus Hauschild © Markus Hauschild + 20

© Markus Hauschild
© Markus Hauschild

Text description provided by the architects. The elegant form of the elliptical nave physically anchors its surrounding neighbourhood. Now deconsecrated the logical investment driven choice would have been for St. Sebastian to disappear. Bravely the 2009 competition jury awarded the first prize to the BOLLES+WILSON scheme which envisaged the characteristic form given a new life and function – a kindergarten framed and shielded by site perimeter housing (2nd construction phase).

© Markus Hauschild
© Markus Hauschild

The lower levels of the church now host a kindergarten with three group rooms on the ground floor and two groups on the first floor. The roofs of these become all-weather play decks – inside the church walls but climatically an outside space. The existing facade is perforated by a grid of 50 x 50 cm openings, which – now open – provide a constant and healthy ventilation through this inside/outside “playroom“. Cold in winter, comfortably temperate in summer, but always dry, now the kids can play outside all-the-year round. The original roof needed replacement, now industrial skylights flood the entire play deck with natural light. In the twilight street lights illuminate this magical playground and give the impression of a public space.

© Markus Hauschild
© Markus Hauschild

The walls of this playroom carry 140 m2 of acoustic panels – 30 x 60 cm ‘sauerkraut’ pixels outlining an elephant, a snake and a giant crocodile. Grass green impact-protection flooring – usually used for sports fields – extend the interior green-on-green concept to the outside play deck. Embedded in the floor giant hand- and footprints suggest a play with scales.

© Markus Hauschild
© Markus Hauschild

A new tapering extension with multipurpose room mediates between reprogrammed church and street – it houses kitchen, offices, technical rooms and one big multipurpose room. Here a glazed entrance zone – with facing mothers waiting bench – leads to both kindergarten and these adjacent spaces, which can also be used externally – for neighbourhood events.

© Markus Hauschild
© Markus Hauschild

External play spaces include a bobby-car circuit and a play house which doubles as second escape route from the inner play decks.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "St. Sebastian Kindergarten / BOLLES+WILSON" 27 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/392652/st-sebastian-kindergarten-bolles-wilson/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments