the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ireland
  5. Aughey O'Flaherty Architects
  6. 2013
  7. House On Mount Anville / Aughey O’flaherty Architects

House On Mount Anville / Aughey O’flaherty Architects

  • 01:00 - 24 June, 2013
House On Mount Anville / Aughey O’flaherty Architects
House On Mount Anville / Aughey O’flaherty Architects, © Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

© Marie-Louise Halpenny © Marie-Louise Halpenny © Marie-Louise Halpenny © Marie-Louise Halpenny + 17

© Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

Text description provided by the architects. This site is located in a residential area in south county Dublin with the new house replacing a 1970s bungalow which existed on the site previously. Key to this design was the client’s requirement for the new house to be energy efficient, cheap to run and to make the best of his site. The form, layout and detail of the house result from these requirements and were guided by best principles of sustainable design.

© Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

The use of natural light is integral to the project .The house is orientated east west and is kept tight to the north boundary to open up the south facade of the house to the sun. A double height circulation space is situated in the heart of the house, linking the two floors. All the rooms open off this central space which utilises the stack effect to naturally ventilate the house.

© Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

The south façade has then been composed using full-height triple-glazed iroko windows and sliding screens to maximize the solar gain. The east, west and north façades are exceptionally thermally efficient. While the house is 250m² in size, it is an efficient and compact volume.

© Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

The local planning authority have a policy against demolition of existing buildings on the grounds of sustainability. This constraint was circumvented with the argument that re-use of the existing bungalow would prove less sustainable than its replacement. Using the design and energy reduction measures of super-insulation, air tightness and heat recovery, etc, it was proven that the new house results in increased energy efficiency, reduced primary energy usage, reduced CO2 emissions and thereby on the grounds of sustainability is completely appropriate.

© Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

The house is a combination of the best of both new and traditional construction technologies. The house is a prefabricated timber structure wrapped in brick and timber sitting on a polished concrete plinth. The choices of material and technology were driven by constructional and economical logic. The client was prepared to invest in materials and technology that would reduce the long term running costs of the house. The house is compliant with the latest disability codes. It has a level entry accessible bedroom and bathroom on the lower floor.

© Marie-Louise Halpenny
© Marie-Louise Halpenny

The design process began in April 2009, planning permission was granted in Dec 2009, tender documentation was issued in June 2010 and the construction started on site in October 2010. The house was completed in September 2011 after an 11 month construction period.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Aughey O'Flaherty Architects
Office
Cite: "House On Mount Anville / Aughey O’flaherty Architects" 24 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/391232/house-on-mount-anville-aughey-o-flaherty-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.