All
Projects
Products
Events
Competitions

Housing Complex in Sevilla / DL+A Arquitectos Asociados

Housing Complex in Sevilla / DL+A Arquitectos Asociados

© Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  + 21

Apartments  · 
Seville, Spain
  • Architects Authors of this architecture project DL+A Arquitectos Asociados
  • Photographer Created with Sketch.
  • Architect in Charge

    Jose Maria De Lapuerta, Carlos Asensio, Paloma Campo Ruano
  • Year

    2013
  • Codirector

    Mario Algarín Comino
  • Main Architect

    Jorge Romera Herrero
  • Collaborators

    Paula Martínez Abascal , Matán Sapir, Elena Tejeiro Medina
  • Engineering

    Grupo JG Sevilla, CALCONSA, CEMOSA, J.Antonio Angulo González
More Specs Less Specs
© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

Text description provided by the architects. The Sevilla project arises from a first prize of an open and anonymous national ideas competition, which bet for a promotion of social dwelling in one of the most valued neighborhoods of Sevilla.

The proposal chose to take advantage of the maximum admissible height. This decision allowed much of the ground floor release. The pros: a better sunlight of the public spaces, visual permeability and mainly the creation of outdoor spaces that address different features of the public.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

There are seven courtyard-towers with an apparently random position on the plot. However, the distribution criteria attends to the maximum distance between facades, the views from the apartments, the optimal sunlight, the plurality of those…The typology is four dwelling per core, all of them with double orientation.

On the facades, the extruded aluminum forming sunscreen slats and the prefabricated concrete are given the same texture. Thus, transparent and opaque plans appear as equals, the windows disappeared when closed, and slide and open wide...

There are different ways of relationship between users, creating two types of community areas:

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

-The forest clearings, wide opened to a city that participates in their maintenance
-The tower's squares, all of them with different uses _gymnastic games, basketball, skaters, awnings fair…and so on_ nevertheless inviting the users to share these spaces.
In addition, in every tower an upper public space reflects the highest degree of intimacy between the users of the different towers…a proprietary of one of those could invite its neighbors from the others to his watchtower, to his finger, outdoor spaces pointing to each other talking about invisible relationships such as smoking, chatting, stargazing.

Axon
Axon

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Sevilla, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Housing Complex in Sevilla / DL+A Arquitectos Asociados" [Conjunto de Viviendas en Sevilla / DL+A Arquitectos Asociados] 21 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/390100/housing-complex-in-sevilla-dl-a-arquitectos-asociados/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.