We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Els Gorgs Institute, Cerdanyola del Valles / BAAS, Jordi Badia

Els Gorgs Institute, Cerdanyola del Valles / BAAS, Jordi Badia
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
Cerdanyola del Vallès, Spain
  • Architects: BAAS Arquitectura
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2007 Year:  2007

© Pedro Pegenaute© Pedro Pegenaute© Pedro Pegenaute© Pedro Pegenaute+ 11

  • Collaborators:Daniel Guerra, Marta Vitório, Nincola Rigoli, Mariona Guàrdia
  • Structures:BIS Arquitectos
  • Budget:Forteza Carbonell Associats
  • Facilities:Consulting Lluis Duart SL
  • Architect:BAAS, Jordi Badia
  • City:Cerdanyola del Vallès
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs

The Els Gorgs Institute is one of the latest projects completed by Jordi Badia (BAAS), architects who we have published extensively in Plataforma Arquitectura and who are also part of the collective 8E platform, presented in Chile as part of the XVII Architecture Biennial in Santiago.

The proposal follows common sense criteria and economy of means: a compact volume with circulation down the center that houses the program on the sides. The result is a building with a ground floor and two multipurpose floors, where the position of the program can vary depending on the functional requirements and their evolution over time.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

In the central circulation, perforations enhance the space and visually stitch together the three floors. In the lateral bands, programmatic voids appear that take form as terraces, which offer views and natural light to the central circulation.

The inevitable position of the program requires us to orient the classrooms towards east-west. They have mechanized vertical slats.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The volume of the gym is attached to the rest of the program through a linear porch that runs the entire plot.

The regularity of the volume suggests industrialized construction systems.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

On the ground floor, the library and the dining room are treated as individual pieces within the project. The kitchen is located in an external volume easily accessible from the street.

Section
Section

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cerdanyola del Vallés, Barcelona, España

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Els Gorgs Institute, Cerdanyola del Valles / BAAS, Jordi Badia" [Instituto Els Gorgs, Cerdanyola del Valles / BAAS, Jordi Badia] 20 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/389314/els-gorgs-institute-cerdanyola-del-valles-baas-jordi-badia> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.