We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Nuestra Señora del Achibueno Chapel / SURCO Studio

Nuestra Señora del Achibueno Chapel / SURCO Studio
Courtesy of Surco
Courtesy of Surco
Molina, Chile
  • Architects: SURCO Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  137
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2010 Year:  2010

Courtesy of SurcoCourtesy of SurcoCourtesy of SurcoCourtesy of Surco+ 28

  • Site Area:30.000 m2
  • Materials:Wood, steel and concrete.
  • Cost:US$ 43,700
  • Architect:SURCO - Juan Paulo Alarcón Carreño, Felipe Alarcón Carreño
  • City:Molina
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
Courtesy of Surco
Courtesy of Surco

An extended room that will also work as a chapel located in a canyon at the foothills of the Andes in the Maule region.

In attempting to design a space that would serve more than one function, the idea was to create a couple of venues that achieved simply a series of endless relationships with each other and with the environment, which would undoubtedly be the center of the project.

Courtesy of Surco
Courtesy of Surco

The location of the volume, between the creek and an a forest clearing, where several trails cross the site, capitalizes on an underutilized area where nature is exacerbated with the immediacy of the river, the creek and the hills that contain it.

The main characteristic of the volume deals with the design of a tubular space perpendicular to the longitudinal axis of the river canyon, which allows it to be flooded by the landscape, sounds, light, air, odors…

Courtesy of Surco
Courtesy of Surco

The result of the previous exercise was sectioned to define the different instances that would qualify, based on their height, the character of each room.

West Elevation
West Elevation

To the basic areas of the project, the altar and the assembly, were added in each, as an extension, spatial devices that would complement and connect these spaces with the environment.

Courtesy of Surco
Courtesy of Surco

The volume is enclosed with different screens laid out on the boundaries between rooms, further reinforcing the idea of multiple relationships between these and between the spaces and the environment.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Linares, Región del Maule, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nuestra Señora del Achibueno Chapel / SURCO Studio" [Capilla Nuestra Señora del Achibueno / SURCO Studio] 23 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/389285/nuestra-senora-del-achibueno-chapel-surco-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.